1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Statistik åt skogen

Naturvårdsverkets syn skyddad natur utgår från en definition där stora delar av svenskt bevarandearbete utelämnas. Internationella jämförelser blir som följd missvisande.
Så kallade frivilliga avsättningar, där skogsägare själva väljer att skydda naturvärden, är enligt Naturvårdsverket inte skyddad natur.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska myndigheter gör vad de kan för att svartmåla svenskt jord- och skogsbruk. Nog är det av välvilja. Men det blir dock grovt missvisande när Sverige gång på gång hamnar nära botten när EU listar hur stor del av landets yta som är skyddad natur.

En ny rapport från LRF visar varför Sveriges statistik blir missvisande i sammanhanget. Siffran 14,5 procent som Naturvårdsverket rapporterar gäller bara formellt skyddad natur. Det vill säga naturreservat och liknande marker, områden där Naturvårdsverket själv deltar i bevarandearbetet. Myndigheten tar främst med områden med väldigt långtgående skydd av naturvärden.

quote
Vår natur är inte orörd utan är ett resultat av ett aktivt arbete från både privata och offentliga aktörer. Bevarande av landskapet och värnandet av biologisk mångfald står inte i konflikt med brukande av naturens resurser.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En liten del av svensk natur är helt avskärmat från brukande, men skydd är knappast en svartvit fråga. Det finns grader av skydd som myndigheten inte tar med. När LRF räknar med de definitioner som andra europeiska länder använder, där bland annat frivilligt avsatt skogsmark och strandskydd räknas med, kom de fram till att upp till 58 procent av svensk natur kan räknas som skyddad.

När statistik ligger till grund för internationella jämförelser finns det anledning att också harmonisera definitioner. Svenska myndigheter har dock visat en tydlig tendens till att snarare gå längre än resten av EU i sin syn på vad som ska skyddas och hur långtgående regler som ska gälla. Svenska jord- och skogsbruk har bland Europas högsta ambitioner när det gäller miljöarbete. Men Naturvårdsverket har istället fått det att verka som att ytterst lite görs på den fronten.

Den stränga synen på vad som är skyddad natur sätter uppdraget helt hos Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Detta leder i sin tur till att privata aktörers arbete med svensk natur underkänns ur ett bevarandeperspektiv.

När myndigheterna upprepade återkommande försöker kringskära äganderätten och förvägra skogsägare ersättning för avverkningsförbud sätts den missvisande statistiken in i ett skrämmande sammanhang. En dålig bild av svenskt skogsbruk i internationella jämförelser blir lätt till ett slagträ för de som vill se vidare inskränkningar.

Vår natur är dock inte orörd utan är ett resultat av ett aktivt arbete från både privata och offentliga aktörer. Bevarande av landskapet och värnandet av biologisk mångfald står inte i konflikt med brukande av naturens resurser. Det behövs snarare en mer samlad bild av det omfattande bevarandearbete som görs.

Det kommande året väntas både EU och FN göra stora miljösatsningar och uppdatera sina mål för bland annat bevarandet av naturvärden. I det sammanhanget borde inte svenska initiativ förminskas eller uteslutas ur statistiken.

Miljön skyddas inte enbart av staten. Om arbetet ska ske på bästa sätt behöver statistiken spegla verkligheten.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

SUPERLIVE – FÖLJ ELFSBORG OCH NORRBY DIREKT

Fotboll: Elfsborg upp som tvåa – Holmén sen segerfixare

Det blev 2–1 borta mot Kalmar efter ett avgörande mål på övertid.

Corona i Sjuhärad

Så mycket högre är dödstalen för Borås äldreomsorg

Under perioden mars-maj avled 117 personer enligt ny statistik.

Kultur

Emotionellt dynamisk diktning

Jila Mossaeds ”Åttonde landet” är poesi av hög klass där lyrikens kapacitet att förnya och fördjupa vår syn på livet

Borås

Stöldvåg i Borås butiker: ”Vi tar folk flera gånger om dagen”

Ökat med runt 30 procent – och polisen har en teori.