1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Statistik åt skogen

Naturvårdsverkets syn skyddad natur utgår från en definition där stora delar av svenskt bevarandearbete utelämnas. Internationella jämförelser blir som följd missvisande.
Så kallade frivilliga avsättningar, där skogsägare själva väljer att skydda naturvärden, är enligt Naturvårdsverket inte skyddad natur.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska myndigheter gör vad de kan för att svartmåla svenskt jord- och skogsbruk. Nog är det av välvilja. Men det blir dock grovt missvisande när Sverige gång på gång hamnar nära botten när EU listar hur stor del av landets yta som är skyddad natur.

En ny rapport från LRF visar varför Sveriges statistik blir missvisande i sammanhanget. Siffran 14,5 procent som Naturvårdsverket rapporterar gäller bara formellt skyddad natur. Det vill säga naturreservat och liknande marker, områden där Naturvårdsverket själv deltar i bevarandearbetet. Myndigheten tar främst med områden med väldigt långtgående skydd av naturvärden.

quote
Vår natur är inte orörd utan är ett resultat av ett aktivt arbete från både privata och offentliga aktörer. Bevarande av landskapet och värnandet av biologisk mångfald står inte i konflikt med brukande av naturens resurser.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En liten del av svensk natur är helt avskärmat från brukande, men skydd är knappast en svartvit fråga. Det finns grader av skydd som myndigheten inte tar med. När LRF räknar med de definitioner som andra europeiska länder använder, där bland annat frivilligt avsatt skogsmark och strandskydd räknas med, kom de fram till att upp till 58 procent av svensk natur kan räknas som skyddad.

När statistik ligger till grund för internationella jämförelser finns det anledning att också harmonisera definitioner. Svenska myndigheter har dock visat en tydlig tendens till att snarare gå längre än resten av EU i sin syn på vad som ska skyddas och hur långtgående regler som ska gälla. Svenska jord- och skogsbruk har bland Europas högsta ambitioner när det gäller miljöarbete. Men Naturvårdsverket har istället fått det att verka som att ytterst lite görs på den fronten.

Den stränga synen på vad som är skyddad natur sätter uppdraget helt hos Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. Detta leder i sin tur till att privata aktörers arbete med svensk natur underkänns ur ett bevarandeperspektiv.

När myndigheterna upprepade återkommande försöker kringskära äganderätten och förvägra skogsägare ersättning för avverkningsförbud sätts den missvisande statistiken in i ett skrämmande sammanhang. En dålig bild av svenskt skogsbruk i internationella jämförelser blir lätt till ett slagträ för de som vill se vidare inskränkningar.

Vår natur är dock inte orörd utan är ett resultat av ett aktivt arbete från både privata och offentliga aktörer. Bevarande av landskapet och värnandet av biologisk mångfald står inte i konflikt med brukande av naturens resurser. Det behövs snarare en mer samlad bild av det omfattande bevarandearbete som görs.

Det kommande året väntas både EU och FN göra stora miljösatsningar och uppdatera sina mål för bland annat bevarandet av naturvärden. I det sammanhanget borde inte svenska initiativ förminskas eller uteslutas ur statistiken.

Miljön skyddas inte enbart av staten. Om arbetet ska ske på bästa sätt behöver statistiken spegla verkligheten.

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.