GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Stäng inte dörren för ukrainare med ambitioner

Låt ukrainska flyktingar läsa på SFI och tidigare matchas mot arbetsmarknaden.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 november 2022 • Uppdaterad 21 november 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ukrainska flyktingar får en fristad i Sverige, men de får inte lära sig svenska på SFI.
Ukrainska flyktingar får en fristad i Sverige, men de får inte lära sig svenska på SFI.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Ryssland invaderade Ukraina för snart ett år sedan agerade omvärlden snabbt. EU aktiverade för första gången det så kallade massflyktsdirektivet, vilket ger ukrainska medborgare som flyr kriget rätt att söka skydd i valfritt EU-land under minst ett år. Det är utmärkt. Ännu bättre är att de har tillstånd att arbeta. Många av flyktingarna är barn samt kvinnor i arbetsför ålder som har stora möjligheter att jobba. Det är viktigt för den enskilde som finner en meningsfull uppgift och kan försörja sig och sin familj, men även för samhället som då slipper lägga skattemedel på bidrag i onödan.

Men där stannar tyvärr berömmet. För det finns för stora brister i hanteringen av de ukrainare som tillfälligt söker skydd här. Visserligen har antalet ukrainska flyktingar visat sig bli lägre än väntat, men de utgör ändå en så pass stor grupp att kompetens och drivkrafter inte får slarvas bort.

”Utan svenskundervisning hänvisas därför de här människorna till en lång tillvaro i utanförskap.”

Ett första misstag är att flyktingar som omfattas av massflyktsdirektivet inte har rätt till Svenska för invandrare, SFI. Visst, syftet med massflyktsdirektivet är att ge ett tillfälligt skydd tills kriget upphör och de kan flytta hem och bygga upp sitt land. Det är också vad många ukrainare uttrycker att de vill, och vissa har trots fara för sin egen säkerhet återvänt till hemlandet. Samtidigt tenderar ett liv på flykt att bli längre än planerat, detta eftersom krig och konflikter i regel drar ut på tiden. Utan svenskundervisning hänvisas därför de här människorna till en lång tillvaro i utanförskap, vilket innebär ett svek mot dem och en onödig belastning på den offentliga skattkistan.

SFI från dag ett i Sverige skulle kortsiktigt innebära vissa kostnader, men i längden löna sig genom att personerna lättare kommer ut i arbetslivet.

Och här, på arbetsmarknaden, finns det andra misstaget: Migrationsverket ska fördela flyktingar jämnt över landet, vilket är rimligt, men i uppdraget ingår inte att ta hänsyn till de nyanländas kompetens och matcha den mot lediga jobb. Kartläggning av de nyanländas utbildning och arbetskompetens utförs av Arbetsförmedlingen, och då först när personen har fått bostad och börjat rota sig i en kommun.

Följden kan därför bli att kommuner med arbetskraftsbrist missar chansen att anställa och att flyktingar som hamnar på andra orter går arbetslösa.

Detta uppmärksammar Ekot (16/11), som bland annat har pratat med Anna Sjöberg som är produktionschef på textilföretaget Woolpower i Östersund. I fabriken syr 200 sömmerskor kläder till försvaret, och bolaget räknar med att ytterligare ett 50-tal sömmerskor behöver anställas inom ett par år. Förhoppningen var därför att nyanlända ukrainskor, där många har arbetat som just sömmerskor, skulle komma till Östersund.

Företaget har på egen hand lyckats komma i kontakt med och anställa tio ukrainare. Det påminner om hur betydelsefullt det privata näringslivet kan vara för vår gemensamma välfärd.

Detta är den nya, borgerliga regeringen naturligtvis medveten om, inte minst Liberalerna som brukar värna både arbete och välfärd. Därför bör integrationsminister Johan Pehrson (L) snarast agera så att ukrainska flyktingar erbjuds SFI och snabbt matchas mot arbetsmarknaden.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.