Annons

Kajsa Kettil: Stabilt styre väntar vid Åsundens pärla

Ett klassiskt alliansstyre är precis vad Ulricehamn behöver.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 19 oktober 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Roland Karlsson (C) och Wiktor Öberg (M) är redo att tillsammans med allianskollegorna L och KD styra ”Åsundens pärla” Ulricehamn.
Roland Karlsson (C) och Wiktor Öberg (M) är redo att tillsammans med allianskollegorna L och KD styra ”Åsundens pärla” Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Samtidigt som Sverigedemokraterna har gått framåt i många svenska kommuner och ingår i allt fler lokala styren, finns det gott om exempel på partikonstellationer som bildar styren utan SD. Nyligen uppmärksammade ledarsidan Borås där det nya Mittsamverkans S, C, L och MP med hjälp av valtekniskt stöd av V ska leda staden. Och nu står det klart att även Ulricehamn har hittat en lösning utan SD-inflytande. Det blir ett klassiskt alliansstyre, vilket ger borgerligt sinnade anledning att blicka tillbaka mot Reinfeldtåren och känna viss nostalgi.

Efter att i fyra år ha styrt tillsammans med det lokala Nya Ulricehamn, som har skolan som huvudfråga, har Centerpartiet funnit samsyn med M, L och KD.

Annons

Det är en god nyhet i en orolig tid som behöver både rimliga prioriteringar och driv att genomföra dessa. Kommunstyrelsens nuvarande ordförande Roland Karlsson (C), väntas vara fortsatt aktiv men lämna över ordförandeklubban till Wiktor Öberg (M). Karlssons långa erfarenhet och sociala förmåga kommer sannolikt att kompletteras av Öbergs driv och fokus på hur framtidens Ulricehamn bäst formas. Hit hör bland annat insikten att ett gott företagsklimat är a och o för en kommun som vill utvecklas.

”Skolan är ytterligare ett område som behöver politisk kärlek.”

Med en tydlig politisk signal om vägen framåt blir det också lättare för förvaltningen att fatta de beslut som leder till målet. Hit hör bland annat smidiga bygglovsärenden så att företag vågar och orkar satsa, men också visioner som omsätts i praktik i stället för att fastna på tankestadiet. Bland de mer brådskande frågorna finns långköraren stadsbiblioteket och gågatan där skyltfönster gapar tomma. Branden i guldsmedsaffären i våras var en tragisk händelse som lämnade människor utan hem, företagare utan verksamhet och Storgatan utan en byggnad, men gav samtidigt ett tillfälle att skapa något riktigt bra i hjärtat av centrum.

Skolan är ytterligare ett område som behöver politisk kärlek. För när det gäller måluppfyllelse har Ulricehamn inte mycket att skryta över. Visserligen går det inte att skylla elevers prestation enbart på det politiska styret, men väljarna verkar ha noterat att skolpartiet NU under sin tid vid makten den senaste mandatperioden inte lyckades vända den negativa trenden. Vid förra årets skolrankning hamnade Ulricehamn på plats 259 av landets 290 kommuner, vilket dessutom var en nedgång från åren dessförinnan (UT 17/11-21). Någon quick-fix är nog inte att vänta, men kanske har Liberalernas nytillskott i form av läraren Ulrika Ahlin några kloka tankar att bidra med?

En svaghet med det kommande styret är dock att allianspartierna med sina 21 av fullmäktiges 49 mandat inte når majoritet. Det finns därmed en möjlighet att vissa förslag röstas ner om övriga partier går ihop vid en enskild omröstning.

Men sammantaget har ulricehamnarna skäl att känna tillförsikt inför de kommande fyra åren.

Annons
Annons
Annons
Annons