Stå upp för familjelinjen

Slopat vårdnadsbidrag och höjd a-kassa, lovar Mona Sahlin och Thomas Östros i det första gemensamma utspelet sedan Östros blev ekonomisk-politisk talesman. Det är inga nyheter.
Ledare • Publicerad 1 februari 2008

Den debattartikel som de båda i går skrev i Dagens Nyheter skulle lika gärna kunna ha varit undertecknad av Mona Sahlin och Pär Nuder. Om sedan väljarna tycker att artikeln utstrålar mer av lust och energi när en ny talesman undertecknat den, återstår att se.

Sahlin och Östros försöker argumentera mot vårdnadsbidraget genom att kalla det för ett svek mot arbetslinjen. Den förälder som med hjälp av vårdnadsbidraget är hemma ytterligare några månader med sin ettåring sviker alltså med det sättet att argumentera arbetsmarknaden. Det är ett häpnadsväckande, för att inte säga rätt olustigt sätt att se på svenska föräldrar. Som om uppgiften att vara förälder alltid ska komma i andra hand.

Vad regeringen gör (eller vill göra, vårdnadsbidraget är inte infört än) är att öppna en aningen större möjlighet för de föräldrar som vill vara med sina barn. Det är inte att svika arbetslinjen, det är att stå upp för familjelinjen. Men kanske borde Sahlins och Östros sätt att argumentera vara en liten varningsklocka för alliansen. Ty i ivern att driva arbetslinjen har andra frågor kommit bort och andra perspektiv negligerats.

Det snabba och målmedvetna sätt med vilket man gick igenom punkt efter punkt på listan över åtgärder inom arbetsmarknadspolitiken, har ingen motsvarighet på det familjepolitiska området. Då hade vårdnadsbidraget redan varit infört. Nu drar det ut på tiden och propositionen är inte ens lagd. Därefter behöver kommunerna tid innan valfriheten kan bli verklig.

Arbetslinjen är viktig. SCB:s undersökning i veckan visade att bland dem som bytte från socialdemokraterna till moderaterna var sysselsättning viktigast, följt av skatter och ekonomi. Regeringen kan glädjas åt att allt fler gått från bidrag till jobb. Jobbpolitiken är en succé. Men det räcker inte att regeringens politik sätter avtryck i statistiken över arbetslösa.

Till en borgerlig regerings viktigaste uppgifter måste också höra att driva familjelinjen. Att inte göra det, är att svika grundläggande borgerliga värderingar.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.