GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Sport och politik hör visst ihop

Den som hävdar att sport och politik inte hör ihop gör det för att det är mest bekvämt att säga så.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 december 2021
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Om ett år drar VM-mästerskapet i herrfotboll igång i Qatar. Men få vill ta de sociala och politiska konsekvenserna av det.
Om ett år drar VM-mästerskapet i herrfotboll igång i Qatar. Men få vill ta de sociala och politiska konsekvenserna av det.Foto: Darko Bandic

Sport och politik hör visst ihop. Det yttersta beviset på detta är den kinesiska tennisstjärnan Peng Shuais försvinnande efter att hon pekat ut en tidigare toppolitiker för sexuella övergrepp. Vad skulle tennisorganisationen WTA ha gjort? Nöja sig med diktaturens försök att omtala världen att allt är under kontroll och att Shuai minsann inte befinner sig i någon fara?

Det vore fegt. Och moraliskt fel.

I stället har WTA pressat den kinesiska regimen på svar. Och under onsdagen beslutade man att ställa in alla turneringar i Kina. Samma handlingskraft borde prägla andra idrottsorganisationer, men även politiker och näringsliv. Men tyvärr lämnar framförallt fotbollsvärlden mycket att önska på den punkten.

Om ett år ska världsmästerskap i herrfotboll hållas i Qatar och kvalen till mästerskapet har fångat mångas uppmärksamhet. Inte minst när Alexander Isak satte det snygga 2-0-målet mot Kosovo för ett tag sedan. Men det som borde vara av större intresse är situationen i Qatar och hur sportevenemang likt fotbolls-VM bidrar till att tvätta rent diktaturers rykten.

”Det farliga med föreställningen att sport och politik ska hållas isär är att den är så allmänt vedertagen”
Anela Murguz

Ända sedan det stod klart att Qatar skulle stå värd för VM-spelet för drygt tio år sedan har 6 500 migranter dött i landet mellan år 2010-2020, enligt en granskning av The Guardian. Detta med anledning av att det saknas grundläggande skydd för migrantarbetare som leder till att de utnyttjas och arbetar under oacceptabla villkor. En ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty visar att det inte blivit bättre av att landet förärats värdskapet i fotboll (SVT 16/11). Tvärtom tyder mycket på att utsattheten för gästarbetare, som utgör en betydande del av befolkningen i Qatar, blivit än värre.

Dessutom är homosexualitet förbjudet i Qatar och att det fria ordet är kraftigt begränsat. Nyligen greps till exempel ett norskt tv-team på plats i Qatar när de skulle göra ett reportage inför mästerskapet genom att bland annat intervjua en regimkritiker om migrantarbetarnas situation.

Ändå verkar det finnas en naiv föreställning bland arrangörer, spelare och sponsorer att sportsliga evenemang kan bidra till bättre utveckling gällande mänskliga rättigheter i de diktaturer där dessa evenemang arrangeras. Tvärtom har inte mycket blivit bättre för journalister, oppositionella och regimkritiker i länder som Ryssland där herrfotbollens VM utspelade sig senast. Eller i Kina som snart drar igång vinter-OS-spelen.

Det farliga med föreställningen att sport och politik ska hållas isär är att den är så allmänt vedertagen. Den danske målvaktslegendaren Peter Schmeichel sade nyligen till Fotbollskanalen att han tycker ”vi borde hålla oss borta från det”. Politik alltså. Och återkommer sedan flera gånger till att det är fotbollen som borde stå i centrum. Men den som påstår att sport och politik inte hör ihop vet i bästa fall inte vad den pratar om. I värsta fall vill den inte ta något ansvar för det som följer av att beblanda sig med diktaturer.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.