Annons

Spioneri kräver faktiskt kontroll

Världens kvarvarande stormakt har mycket att förklara.
Ledare • Publicerad 8 juli 2014

Fjärde juli-partyt hos ambassadör John B. Emerson i Berlin med hundratals gäster blev inte riktigt som det var tänkt.

Ambassadören hade fått skynda tillbaka efter att förbundskansler Angels Merkels utrikesdepartement krävt ett omedelbart möte om den nya spionskandalen.

Annons

USA har ännu inte kommit med något officiellt svar på frågorna som ställs efter att den tyska federala åklagarmyndigheten i onsdags lät gripa en 31-årig anställd vid tyska underrättelsetjänsten, BND.

Enligt de uppgifter som inte minst tyska tidningen Bild publicerat väckte 31-åringen tyska

säkerhetstjänstens misstankar efter att han via g-mail erbjudit ryska generalkonsulatet i München att köpa två dokument.

När mannen förhördes berättade han att han under två års tid lämnat information till USA, via ambassaden i Berlin.

31-åringen är enligt Bild tekniskt skicklig men har haft ekonomiska problem. Hans senaste ”leverans” 1 juli var ett usb-minne med 218 dokument från BND. Han uppgav att han totalt fått motsvarande 200 000 kronor i ersättning.

Dokumenten ska ha gällt förbundsdagens utredning om amerikanska NSA:s avlyssningsoperationer i Tyskland, som ju vållade stormvågor över Atlanten förra året.

Socialdemokraten och vice ordföranden i tyska parlamentets utredning sa i fredags:

”Om misstankarna om spionage mot vår lagstiftande församling stämmer (...), skulle det föra förtroendet tillbaka till noll och kommer att få politiska konsekvenser.”

Stefan Kornelius, utrikesredaktör i Süddeutche Zeitung och vän av den transatlantiska länken, skriver att ”det antingen är korkat eller skamlöst” av USA. Och oavsett kommer det att frysa relationerna.

Han ställer frågan: ”Har Obama kontroll?”.

Annons

Onekligen inställer sig den. Vilket i sig, vad som än egentligen döljer sig bakom den här spionhistorien, är bekymmersamt. För blotta uppgifterna kan förstås göra det svårare för tyska politiker att bygga fortsatt enighet om Ukrainapolitiken och sanktioner mot Ryssland, liksom för de viktiga frihandelsavtalsförhandlingarna.

En vän av John Le Carré-romaner kan inte heller låta bli att fråga sig exakt vilka fingrar ryska spionorganen kan ha i denna nya soppa.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons