Annons

Spara nu Svensson!

Förbjud SMS-lån. Det kräver två socialdemokratiska riksdagsledamöter.
Ledare • Publicerad 11 augusti 2008

I veckan skrev Carina Moberg och Eva Sonidsson i Aftonbladet att många ungdomar drabbas hårt av frestelsen att snabbt få in pengar på sina konton.

Det är tragiskt att många ungdomar i Sverige har problem med ekonomin. Ofta är det allt för svårt att få jobb samtidigt som det är allt för lätt att skuldsätta sig. Bara under förra året ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden för obetalda skulder med 20 procent bland ungdomar.

Annons

Vad s-ledamöterna missar är dock att SMS-lån också är vanliga bland vuxna. Enligt Marcus Lindström som är marknadschef på Folkia, en av de största aktörerna på SMS-lånemarknaden, är den genomsnittlige låntagaren 35 år och har en inkomst på 25.000–30.000 kronor i månaden.

Här talar vi alltså om Medelsvensson!

Men hur kan det komma sig att helt vanliga svenskar mitt i karriären tar mikrolån med flera hundra procents ränta? Egentligen borde det inte förvåna någon. Närmare 40 procent av svenskarna har nämligen inte en krona på kontot. Vissa månader räcker helt enkelt inte pengarna till den 25:e då lönen kommer.

Faktum är att Sverige tillhör de länder i världen där människor har minst sparade pengar. Exempelvis har finnarna i genomsnitt dubbelt så mycket i madrassen och italienarna sex gånger så mycket i spargrisen.

Då är det inte så konstigt att Sverige har blivit en lukrativ marknad för SMS-lån.

Kanske finns det anledning att se över lagstiftningen och göra lånen lite långsammare för att förhindra olycksaliga nycker och impulser. Men samtidigt måste vi angripa roten till problemen. Att s-ledamöterna är mindre intresserade av detta är dock förståeligt för precis som SMS-långivarna har socialdemokraterna byggt hela sin affärsidé på att svenskarna är ”fattiga”.

Tunna bankkonton ökar nämligen inte bara efterfrågan på SMS- och internetlån utan också på bidrag och transfereringar. Lägre skatter på arbete däremot, som är borgarnas idé, möjliggör för människor att bestämma över mer av sina pengar.

Förhoppningsvis tar många chansen att spara lite. Det vaccinerar både mot skadliga lån och bidrag.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons