Annons

Sommar, sol och … smittorisk

Det blir en annorlunda sommar i år, och inte bara för den som hade hoppats på att resa utomlands.
Ledare • Publicerad 13 maj 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Badsugen? Välj då en strand i sommar som inte ligger längre bort än två timmar med bil.
Badsugen? Välj då en strand i sommar som inte ligger längre bort än två timmar med bil.Foto: Michael Ståhl

Utrikesdepartementets avrådan för icke-nödvändiga resor utomlands gäller till och med 15 juli. Årets semesterresa lär därför knappast gå längre bort än ”en eller två timmar med bil från hemorten”, för att citera statsminister Stefan Löfven vid sin pressträff under onsdagseftermiddagen.

Så det myckna talet om ”hemester” och ”svemester” lär fortsätta. Trots sommarvärme och stigande badtemperaturer består reglerna för storlek på folksamlingar till max 50 personer. Det kan i sin tur få långtgående ekonomiska konsekvenser. Landets traditionella sommarkommuner har sedan tidigare gått samman för att slippa ge hemtjänst åt tillresta sommarstugeägare som är berättigade till detta. Resurserna saknas för att detta ska vara möjligt. Nu måste dessa kommuner själva vara inställda på att se till att turisttillströmningen inte skapar oönskad trängsel. Som en följd måste de således medverka till att en del av de inkomster uteblir som badsugna tillresta ger.

”Vad det inte går att tumma på är det allra viktigaste: Att den sol - och badsugne svensken och europén även fortsättningsvis måste ta sitt ansvar.”
Annons

EU har i sin tur antagit egna riktlinjer för att göra det möjligt till resande. Traditionellt sett ligger semesterperioden på kontinenten i augusti. De nya riktlinjerna kan sägas vara en del av en ”exitstrategi”. Som EU:s digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager konstaterade när kommissionens rese- och turismpaket presenterades under onsdagen, utgör ”turismen en avgörande del av EU:s ekonomi”.

Men ska dagens begränsningar minska till vilket pris som helst?

EU-kommissionens riktlinjer och rekommendationer säger uttryckligen att inget land får ha regler som diskriminerar andra EU-länders medborgare. Om reserestriktionerna lyfts från resande från ett land till ett annat så måste det gälla alla EU-medborgare och alla bosatta i de berörda länderna. Här kan det uppstå tolkningsproblem. Enligt uppgift vill kommissionen att den som ska flyga ska använda munskydd eller ansiktsmask. Svenska Folkhälsomyndigheten avvisar tanken på att sådan gör någon reell nytta. Här delar sig Europa om vad som ska gälla.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kunde tidigare i veckan presentera en undersökning från opinionsföretaget Kantar Sifo som indikerar att samhällsoron för coronaviruset minskar något. Telia kan för sin del konstatera, att utifrån mobil nätverksdata har svenska folket ökat sin rörlighet den senaste veckan. Detta ska tas för vad det är, en naturlig reaktion på en lång period av undantagstillstånd. Det är alltså inte alldeles givet att dagens tämligen goda gensvar på myndigheternas rekommendationer kommer att kunna bestå, och dessvärre av lättbegripliga och ytterst sett mycket mänskliga skäl: Med varmare väder, grönare natur och blåare himmel kommer det finnas mer som lockar utanför hemmet en strålande söndag i juli än under en regnruggig måndag i mars.

Så ”hemester” eller ej, och reselättnader hit och turismekonomi dit. Vad det inte går att tumma på är det allra viktigaste: Att den sol - och badsugne svensken och europén även fortsättningsvis måste ta sitt ansvar.

Mikael HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons