Annons

Anela Murguz: Solskydd i all ära – nu måste politiken göra sitt mot hudcancern

Det är farligt att helt förlita sig på SPF-generationen i hopp om att hudcancern ska minska i Sverige.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 april 2023
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Det behövs politiska åtgärder mot solandet som orsakar hudcancer.
Det behövs politiska åtgärder mot solandet som orsakar hudcancer.Foto: Helena Landstedt/TT

Lagom till att påsken städats bort tittar inte bara solen fram. Det vankas även (nästan) sommarvärme! Uppemot 20 grader och strålande sol ska det bli i veckan. Vad passar då inte bättre än att ge sig ut i solen?

Efter en lång, mörk och grå vinter – särskilt årets mars då snöovädren avlöst varandra – är det många som ser fram emot att låta solstrålarna slå mot huden. Men det finns en baksida.

Annons

Redan för två år sedan visade en rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten att bara Australien och Nya Zeeland hade högre antal nyrapporterade hudcancerfall än Sverige. Andra siffror visar att Sverige ligger på femte plats i världen när det gäller antalet nyinsjuknade fall i relation till befolkningsstorleken. 

Alldeles oavsett hur man mäter är ökningen ett faktum – och den är dramatisk.

Och lagom till att våren tittade fram kom nya uppgifter om att hudcancer ökar i Sverige. En ny rapport visar att det har skett en tredubbling sedan 2005 i södra Sverige och om trenden håller i sig kan antalet insjuknade fördubblas till år 2034.

Till SVT (11/4) säger överläkaren Bertil Persson att det framför allt är äldre personer som drabbas. Därför hänger det ihop med solvanorna under 60-, 70- och 80-talen, där det var trendigt att vara brun och pressa i solen. Han tycker sig se att 90-talisterna är mer försiktiga av sig. Och det har han helt rätt i.

Bland många i denna generation har solskyddsfaktor, SPF, blivit en naturlig del av hudvårdsrutinen och lanseras inte sällan som den bästa produkten mot åldrande som finns på marknaden. Det är möjligt att denna hudvårdstrend bidragit till en ökad medvetenhet om farorna med solens strålar. Men det räcker inte.

”Det är beklagligt att en så dramatisk ökning av hudcancerfall inte diskuteras i bredare lager. Särskilt med tanke på att det är en cancerform som det är relativt enkelt att skydda sig mot.”

Förekomsten av hudcancer ökar trots allt i alla åldersgrupper och det finns fortfarande ett skönhetsideal om solbrun hud. 

Dessutom kan solskyddsfaktor för både kropp och ansikte invagga till falsk trygghet. Betydligt mer effektivt är att hålla sig borta från solen när den är som starkast, samt att kombinera solskyddsfaktor med andra typer av skydd, såsom keps, solhatt och parasoll.

Det är beklagligt att en så dramatisk ökning av hudcancerfall inte diskuteras i bredare lager. Särskilt med tanke på att det är en cancerform som det är relativt enkelt att skydda sig mot. Allt ansvar kan däremot inte läggas på enskilda människor. Här behövs politiska insatser för att få ner antalet hudcancerfall.

I Australien och Nya Zeeland, där solen förvisso är mycket starkare än här, bedrivs ett framgångsrikt förebyggande arbete mot hudcancer. Men det är inte solens styrka som borde avgöra hur handlingskraftig politiken ska vara. Det bör den alarmerande ökningen av hudcancer göra. Kanske borde sjukvårdsministern besöka Canberra och Wellington för att hämta inspiration till en hälsokampanj mot svenskarnas onödiga solande.

Annons
Annons
Annons
Annons