Annons

Snart tystnar musiken

De svenska försvarspolitikerna fortsätter att leva efter den brittiske premiärministern Neville Chamberlains klassiska devis ”Fred i vår tid”.
Ledare • Publicerad 15 maj 2008

Efter svenska förhållanden skall det översättas till att det aldrig mer kommer att uppstå konflikt i norra Europa. Det spelar heller in-gen roll ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv att Sverige blir en försvarsmässigt vit fläck på kartan. Sådant är budskapet i den parlamentariska försvarsberednin-gen.

Ledamoten i försvarsutskottet Allan Widmalm (fp) kan fortsätta att lägga till ”för tillfället” hur många gånger som helst, vilket han gjorde i Ekot igår. För att Sverige återigen skall få ett försvar som kan värna vår integritet krävs ett flertal riksdagsbeslut och flera års uppbyggnad. Det hör dock inte till vanligheterna att en aggressor lämnar en respit på tio år.

Annons

ÖB Håkan Syrén lade igår fram sin syn på det mest effektiva sättet att skära ned på försvarskostnaderna. Ungefär 2.500 personer kommer att förlora sina jobb i försvarsmakten de närmaste åren om ÖB:s förslag går igenom riksdagen nästa år. Jägarbataljonen i Arvidsjaur avskaffas, trots sin stora kompetens och sina unika träningsmöjligheter. Drabbas gör också stridsvagnsutbildningar i Boden och skånska Revinge och sjöstridskompanier i Härnösand, Göteborg, Karlskrona, Malmö och Karlskrona. Symboliskt nog kommer snart även Marinens musikkår ha spelat sin sista ton.

Det är ekonomin och inte säkerhetspolitiken som står i fokus när regeringen hetsar försvaret att ha en ekonomi i balans år 2010, samtidigt som möjligheten att ta pengar från materialsidan begränsas. Konsekvenserna slängs åt sidan när Försvarsmakten på någon månad tvingas utarbeta förslag som i vanliga fall tar upp till ett år att analysera.

ÖB Håkan Syrén sitter fast i fällan men vägrar ta sin hatt och gå. Syrén gör ändå rätt i att påpeka det självklara i att den instabila politiska situationen i Ryssland och deras maktambitionerna i Barents hav faktiskt spelar roll för svenskt vidkommande.

Sannolikt talar han dock för döva öron.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons