1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Små steg i rätt riktning

Greklands åtstramningar efter den ekonomiska krisen skapade ett missnöje som förhoppningsvis har fört med sig modererande lärdomar. Men frågan är hur länge grekerna är villiga att vänta på resultat.
Borgerlig seger i helgens Grekiska val ger hopp om fortsatt positiv utveckling för den grekiska ekonomin.
Foto: Thanassis Stavrakis

Regeringsskiftet i Grekland gick snabbt till. Redan vid två på eftermiddagen dagen efter valet svor Kyriakos Mitsotakis eden för att tillträda som landets nya premiärminister. I söndagens val förlorade den sittande regeringen med socialistiska Syriza makten. Istället kom det borgerliga partiet Ny Demokrati (ND) tillbaka med stormsteg och tog rollen som Greklands största och styrande parti.

Trots sina generösa vallöften var det en hård verklighet som mötte Syrizas ledare Alexis Tsipras. Upproret mot långivare och sparkrav som han lovat när vid tillträdet hösten 2015 blev aldrig av. För att bemöta långivarnas krav skedde motvilligt de ekonomiska åtstramningarna som krävdes i Grekland. Syriza hade lovat för mycket och i slutändan blev även de kallade för ljugande eliter.

Mitsotakis och ND är i mångt och mycket en återgång till gamla banor för grekisk politik. Radikalismen och extremismen som fick fart under 2015 har runnit ut i sanden. Neonazistiska Gyllene Gryning har förlorat sina parlamentsplatser och deras ledarskap står inför rätta på grund utav kopplingar till politiska mord. Från ett kaotiskt politiskt landskap med många små och extrema partier har den grekiska politiken återgått till att kretsa runt två drakar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det gamla socialdemokratiska partiet PASOK gav namn åt socialdemokratins kris med ordet pasokifiering och har tynat bort. De har motvilligt gett plats åt det mer radikala Syriza som det nya dominerande partiet på vänstersidan.

ND har återhämtat under oppositionstiden och är nu redo att liberalisera den stagnerade ekonomin. Sänkta skatter och minskningar av den offentliga sektorn har varit de stora vallöftena. Frågan är om Mitsotakis lyckas omförhandla långivarnas krav på ekonomisk återhållsamhet som bräckte hans företrädare.

Den grekiska ekonomin är fortfarande beroende av statens belåning. Om landet ska överleva utan den konstgjorda andningen som lånen ger behöver ekonomin och den offentliga sektorn gradvis reformeras.

Missnöjet mot Syrizas orealistiska löften och impopulära beslut, såsom att acceptera Nordmakedonien, gav ND en opinionsvåg som är minst lika bräckligt. Mitsotakis behöver balansera kraven från folket och långivarna för att få skutan att flyta. Men det går i alla fall i rätt riktning.

Läs mer

Borås

Misstanken: Spelade bort andras miljoner – levde själv i lyx

Nu ställs den 32-årige boråsaren inför rätta.

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Borås

Brott: Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby – ingen gripen

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Borås

Borås: Grävmaskin slog i bro på R40 – långa köer

Olyckan skedde vid Hultamotet.

Sport

Elfsborg hämtade ikapp underläge: ”Fick en utskällning”

Elfsborg mot Sirius slutade 3–3.

S-krisen

Malin Carlssons make riktar skarp kritik mot kommunen: ”Jag har fått nog nu”

Kräver oberoende utredning av turerna kring Malin Carlsson.