GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Slutet för de blågröna kan bli början på något nytt

Olyckligt av Miljöpartiet att blanda in nationell politik i regionvalet.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 september 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Lars Holmin, regionråd (M), ser inte ut att ge upp möjligheten att styra regionen än.
Lars Holmin, regionråd (M), ser inte ut att ge upp möjligheten att styra regionen än.Foto: Lars-Åke Green

Det var inget fel på samarbetet i regionen där Miljöpartiet styrt tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna de senaste åtta åren. Problemet var att MP upplevde det svårt att motivera för sina väljare varför man samarbetar med de borgerliga partierna regionalt när retoriken på riksnivå hårdnat mellan partierna.

Av det skälet lämnar MP det blågröna samarbetet, vilket öppnar upp för maktskifte i Västra Götalandsregionen.

Man misslyckas därmed förklara att regionpolitik inte är rikspolitik och att förutsättningarna därmed skiljer sig åt. Inte heller lyckas man peka på den utdelning man fått genom samarbetet. Men att ett maktskifte ser ut att bli möjligt i regionen beror också på att Socialdemokraterna gått framåt, närmare bestämt med 2,6 procentenheter.

Styrande partier brukar tappa stöd efter en längre tid vid makten. Det är inte särskilt konstigt, utan ska främst tolkas som att väljarna vill se något nytt. Intressant i sammanhanget är att Socialdemokraterna den senaste tiden satsat hårt på regionfrågan. Ett exempel på detta är Region Stockholm där den tidigare S-ministern, numera regionråd, Aida Hadzialic utmanat Moderaternas Irene Svenonius. Även där ser det ut att bli ett socialdemokratiskt maktskifte.

”Den möjligheten ser nu ut att gå i graven.”

Som ledarsidan skrev om i förra veckan har Helén Eliasson (S) just lyft fram Stockholm som ett exempel på när regionpolitiken är betydligt mer spänstig och konfliktfylld. Bland annat för att de ideologiska skillnaderna är mer framträdande. I Västra Götalandsregionen har stämningen mellan regionpolitikerna beskrivits som avsevärt mycket mer pragmatisk av både Eliasson och regionrådet Lars Holmin (M).

Just på grund av den pragmatism som beskrivs är det beklagligt att MP väljer att sätta interna svårigheter framför det faktum att de trivts väldigt bra i den nuvarande konstellationen med allianspartierna. Men det markerar också ett skifte där det hittills har varit relativt enkelt för de borgerliga partierna att komma överens med Miljöpartiet. Det var länge sedan det var möjligt nationellt, men på regional och lokal nivå har det fortfarande varit ett alternativ på flera håll i landet. Den möjligheten ser nu ut att gå i graven.

Det måste inte nödvändigtvis vara till de borgerliga partiernas nackdel, och även om Holmin (M) inte ser ut att ge upp i första taget är inte en mandatperiod i opposition en katastrof. Tvärtom kan det bidra till syre för att i nästa val erbjuda ett betydligt bättre sakpolitiskt och ideologiskt alternativ.

Men det bör ses som ett bekymmer att de nationella låsningarna i svensk politik sipprar ner till det lokala och regionala.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.