(S)lut på flumskolan – nästan

Överens om skolan. S-MP-V:s reformer åt rätt håll – men gör nu upp med Alliansen.
Ledare • Publicerad 15 oktober 2014

Först ska det sägas: det är för väl att Stefan Löfven har fått Socialdemokraterna att avsluta partiets flumskoleepok.

Många av förslagen till ny skolpolitik som presenterades i går är steg i rätt riktning.

Men de sviker ändå viktiga reformer som alliansregeringen förberett genom att stoppa utbyggnaden av förstelärartjänster och införande av betyg från årskurs fyra.

När stats – och utbildningsministern kallade till pressträff i Rosenbad i går var det för att manifestera att förhandlingarna inför budgeten – offentliggörs nästa torsdag – fortskrider väl; Stefan Löfven noterade att Vänsterpartiet är överens med regeringen om satsningarna, prissatta till nio miljarder till och med 2016.

För 2016 viks tre miljarder som parterna, alltså kommunerna och lärarförbunden, får använda i löneförhandlingarna. Ja, mer än ingenting. Lärarnas löner måste upp. Men de lärare som valde att rösta på MP för att Gustav Fridolin i valrörelsen talade om 10 000 kronor mer i månaden lär bli besvikna. Det blir nog också alla som känt att de sporrats av tanken på att få 5 000 extra i månaden som förstelärare, det system Alliansen ville bygga ut.

Vi håller inte för osannolikt att Vänsterpartiets ”du-ska-inte-tro-att-du-är-något”-principer spelat in.

Lärarförbundets Eva-Lisa Sirén kommenterade överenskommelsen om lönerna så här: ”Det här är notan som betalas av staten för försummelse av lärarlönerna under lång tid”.

Ursäkta, men det är kommunerna, inte staten, som är huvudman för den svenska skolan.

Under pressträffen i går valde stats – och utbildningsministern att tala i mindre bokstäver om det principiellt dramatiska beslutet att göra gymnasieskolan obligatorisk där alla kurser också ska ge högskolebehörighet. Detta skulle nu utredas närmare innan skarpt förslag kommer.

Nödvändigt. Men: någon som tror att det fungerar bra att k o m m e n d e r a 15-åringar till ytterligare tre år? Se först till att i n g e n lämnar grundskolan utan godkänt i alla nyckelämnen.

Inte heller vill de rödgröna införa tioårig grundskola, i stället ska förskoleklassen vara obligatorisk. Här har S också fått backa. De flesta sexåringar är mogna att börja lära sig läsa-skriva-räkna.

Visserligen känns Stefan Löfvens tal – vädjan! – om blocköverskridande överenskommelser mycket avlägsna dessa dagar. Pressträffen i går hjälpte inte till.

Men överraska oss gärna när det blir dags för beredning i riksdagen.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.