Släpp svenskarna fria!

Straffet för Johan Persson och Martin Schibbye har nu meddelats. Elva år lyder domen.
Ledare • Publicerad 28 december 2011

Det hade kunnat bli betydligt värre men när man tar hela bilden i beaktande är det ändå svårt att se något positivt i det hela. Det är en politisk dom som delas ut för ett brott som inte har begåtts, terrorbrott, och ett som inte är särskilt allvarligt (olaglig inresa).

Den som har kunnat spåra juridiska element i rättegången är närmast att betrakta som begåvad med ett sjätte sinne. Syftet med rättegången har varit att skrämma utländska journalister från att överhuvudtaget resa till Etiopien och att poängtera för landets egna journalister att regimen inte ens räds att fängsla utlänningar.

Etiopien går för varje dag mot att bli ett mer stängt samhälle. Att reflexmässigt dra in bistånd dit, vilket somliga förespråkar, är inte nödvändigtvis en bra idé.

Däremot blir det viktigt att säkerställa att biståndet inte passerar den etiopiska regeringen.

Att som vissa har gjort den senaste tiden döma ut den tysta diplomatin helt är inte heller en god idé. Diplomati har alltid varit en verksamhet där det enda som fungerar är skräddarsydda lösningar. Att något inte fungerar i ett fall innebär inte att det är en generellt dålig taktik.

Den mjukare diplomatin kan ge öppningar som den öppet konfronterande diplomatin aldrig kan. Därför är det ofta en god tanke att ge den en chans innan man går över på den hårdare linjen. Det är trots allt resultatet som är det viktigaste.

Fungerar inte en taktik är det dock en god idé att byta taktik. Skramla högt, dra upp fallet på varenda dagordning som finns tillgänglig och få alla våra vänner i världen att trycka på i frågan.

Samtidigt är det upp till oss alla att hålla uppe trycket. Ett högljutt och samstämmigt krav från det svenska samhället gör att den etiopiska regeringen förstår att det inte kommer att ta slut av sig självt.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.