Släpp inte taget om öppenheten

Lite stressade skulle vi stå där i julhandelns köer och trängas. Funderat över vad det ska bli till moster i år och varför just den här kön går så långsamt.
Ledare • Publicerad 13 december 2010

Nu riskerar vardagens frågor att tas över av rädslans. Ser inte mannen i kön bredvid lite misstänkt ut? Är det inte säkrare att stanna hemma?

Terrordådet i Stockholm skakar Sverige. En självmordsbombare mitt i julhandeln, vars dåd hade kunnat leda till att hundratals oskyldiga människor mist livet. Shoppingstråken vid Drottninggatan är en bekant miljö för långt fler än huvudstadens invånare.

Plötsligt är terrorn nära.

Knappt hade ljudfilen släppts där avsändaren säger sig ha rest i Mellanöstern förrän muslimska organisationer uttryckte sin oro för att en grupp nu kollektivt ska skuldbeläggas. En påminnelse om att kampen mot terrorn aldrig får urarta till en kamp mot grupper.

Nu vilar ett stort ansvar på berörda myndigheter att snabbt och säkert utreda vad som hänt. Spekulationerna är redan igång i alla riktningar, om vem som visste vad och när, samt vad som är på gång härnäst.

Så trissas fruktan upp, så gror misstänksamheten.

Därför vilar också ett stort ansvar på oss alla att inte låta rädslan och främlingsfientligheten få fäste. Att inte kollektivt skuldbelägga.

Vi ska vara vaksamma , men inte låta oss snärjas av rädslans garn. Vi ska ta terrorhotet på allvar. Men vi måste, för att låna statsministerns ord också ha tålamod med demokratin.

Därför ska vi stå i kön och handla våra julklappar. Irriteras över trängseln, inte låta rädslans frågor ta över vardagens.

Vi ska inte släppa taget om öppenheten.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.