Annons

Slå vakt om öppenheten

P1:s Kaliber avslöjade nyligen hur personer som ”gått under jorden” utnyttjas på biltvättar runt om i Göteborg.
Ledare • Publicerad 8 november 2011

För 20–30 kronor per timme arbetar de tio–tolv timmar per dag. Inom restaurangbranschen och byggsektorn är svartjobben också vanligt förekommande. Asylsökande eller människor som fått avslag men som av olika orsaker inte kan återvända till hemlandet ser ingen annan utväg än att försörja sig på de farliga och smutsiga jobben.

Det är skamligt att den här sortens slavarbete får fortgå mitt framför allmänhetens, myndigheternas och ordningsmaktens ögon. Som Kaliber också visar är det dock svårt för Arbetsförmedlingen att komma åt utnyttjandet, trots klara indicier. Reformerna inom arbetskraftsinvandringspolitiken från 2008 har gjort det enklare för oseriösa arbetsgivare att utnyttja människor och har sålunda förvärrat problemet. Detta var givetvis inte meningen.

Annons

De var ett försök att vrida tillbaka utvecklingen till 1960- och 70-talet då Sverige i första hand var ett arbetskraftsinvandrarland, vilket är en god ambition.

Likaså var det bra att ändra på ordningen där facken och arbetsförmedlingen skulle vara med och bestämma vilka branscher som fick lov att anställa arbetskraft utifrån. Det nya regelverket gjorde det enkelt för företagen att anställa den kompetens de behövde.

Om det beror på tandlösa lagar, slapphet från Migrationsverkets sida eller brist på myndighetsresurser är svårt att säga. På Migrationsverket menar man att man inte kan dra tillbaka arbetstillstånd trots att man misstänker fusk. Ansvarig minister Tobias Billström anser däremot att lagens bokstav rymmer rätten till efterkontroll från myndighetens sida (Ekot 7/11).

Oavsett vilket pekar både gränspolisen, OECD och fackförbunden på behovet av vassare verktyg och hårdare kontroll av oseriösa arbetsgivare.

Att Skatteverket och Migrationsverket planerar att samköra sina register nästa år syftar åt rätt håll men är knappast tillräckligt. Attityden på Migrationsverket lämnar i många fall en del övrigt att önska. Samordningen mellan arbetsförmedling och polisen behöver också förbättras.

De arbetskraftsreformer som öppnade Sverige för människor som vill komma hit och pröva lyckan är värda att försvara.

Det vore olyckligt om brister i kontrollen tvingade fram regleringar och en onödigt sluten arbetsmarknad.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons