Annons

Skyttedals val borde varit lätt

Debatten inför Europaparlamentsvalet lär handla mer om positionering gentemot andra krafter i Europa än Sveriges roll i EU.
Publicerad 24 mars 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Sara Skyttedal i talarstolen under Kristdemokraternas riksting 2015. I dag är hon partiets toppnamn till EU-parlamentet, men vägen dit är kantad av svåra val.
Sara Skyttedal i talarstolen under Kristdemokraternas riksting 2015. I dag är hon partiets toppnamn till EU-parlamentet, men vägen dit är kantad av svåra val.Foto: Per Groth/TT

Det var för drygt en vecka sen som Kristdemokraternas toppnamn inför EU-valet, Sara Skyttedal, likställde Emmanuel Macron och Viktor Orbán som jämställt destruktiva krafter för EU-samarbetet. Ett uttalande som mötte kritik.

Även om Skyttedal senare i artikeln, visserligen med reservation för att Ungern är det medlemsland som det inletts ett artikel 7-förfarande mot, till slut nedlät sig till att välja Macron. Men andemeningen var tydligen – för Skyttedal är det ett val mellan pest och kolera.

Annons

I en debatt mot Centerpartiets toppnamn Fredrick Federley i Aktuellt menade Skyttedal att det tursamt nog inte handlar om ett val mellan dessa två krafter i det stundande EU-valet. Det finns en annan väg. Problemet är att om man gör anspråk på att vara en konstruktiv medelväg, bör det vara helt naturligt att ställa sig närmare Macron, i ett val mellan honom och Orbán.

Det finns fog för kritik mot Macrons EU-federalistiska linje. I synnerhet i tider när förtroendet för Europasamarbetet sviktar, är en utökning där mer makt skulle flyttas till Bryssel, exempelvis genom den sociala pelare som Socialdemokraterna ställer sig bakom, kanske inte den klokaste vägen framåt.

Men att likställa Macron med Orbán, som uttryckt antisemitiska konspirationsteorier och nedmonterar rättsstaten inifrån i Ungern, är ännu dummare.

En väg mellan dessa måste finnas, men om man ska välja mellan att luta sig mot Macron eller Orbán i utstakandet av den vägen tordes valet vara enkelt. Det är också därför det är ett välkommet besked att Orbáns parti Fidesz nu uteslutits från partigruppen EPP i parlamentet, där bland annat Moderaterna och Kristdemokraterna sitter.

Att Orbáns värderingar och därmed hans partis inte hör hemma i EPP är tydligt. När de nu utsluts förlorar också Socialdeokraterna ett argument de nog tänkt använda flitigt i valrörelsen.

För dem själva är det däremot upp till bevis. S delar partigrupp i parlamentet med såväl Rumäniens socialdemokratiska parti som vill legalisera korruption, och de slovakiska socialdemokraterna vars före ledare stoppade muslimer från att söka asyl i landet. Att peka finger mot andra utan att sopa rent framför egen partigrupp, så att säga, liknar mest hyckleri.

Att partier som inte delar en partigrupps grundläggande värderingar utesluts är helt i sin ordning. Samtidigt är det farligt om dessa krav utökas till att vilja driva ut hela länder som styrs av destruktiva krafter ur EU-samarbetet.

Även om Skyttedal hade svårt att gradera om Macron eller Orbán var den största fienden mot Europa kan andra nog försäkra henne om att det finns en person som utgör ett större hot än så: Rysslands president Vladimir Putin.

Skyttedals ovilja att välja är vansklig är den inte värre än när Jimmie Åkesson i valrörelsen inte kunde mellan Macron och Putin. Att knuffa ut länder ur unionen lär leda till en sak; Att de drivs rakt in i Putins öppna armar. Oaktat hur kritisk man är mot EU borde alla kunna vara rörande överens om att det är en bättre väg framåt än mer makt till Ryssland.

För att citera Skyttedal “Imperialism har ett jäkla dåligt track record i Europa (...) Alla som velat dominera kontinenten har misslyckats”.

Hon glömde att det fortfarande finns en person som försöker göra det. Och går EU-samarbetet sönder inifrån så är det inte osannolikt att Putin faktiskt lyckas.

Annons
Annons
Annons
Annons