Annons

Skuggor från kalla kriget

Ubåtsjakt i Göteborgs norra skärgård och svenska agenter som samarbetar med Stasi. Förra veckans nyhetsflod bjöd på en fläkt från kalla kriget.
Ledare • Publicerad 19 september 2011

Det var mer än en som ville göra sig lustig över den marina insatsen i vattnen utanför Göteborg. Vad är det de spanar efter – badmadrasser, sälar eller minkar? Med dagens underrättelsemöjligheter, exempelvis Google Earth, gör sig sannolikt ingen främmande makt besväret att spionera via u-båt. Men om marinen inte hade agerat efter vad som uppfattades som ett trovärdigt tips, vore det som om polisen nonchalerade ett bombhot, nämligen tjänstefel.

Förutsatt att man inte hittar något under vattenytan lär u-båtshistorien vara glömd om någon vecka. Birgitta Almgrens avslöjande om svenska medlöpare till den östtyska säkerhetstjänsten, Stasi, lär dock bidra till att permanent förändra synen på Sveriges roll under kalla kriget.

Annons

Sanningen kommer alltid ikapp en. Det gäller såväl enskilda människor, organisationer, partier som stater. Det bästa är att lägga korten på bordet och göra upp med det förflutna, men samtidigt undvika att i onödan hänga ut personer i det offentliga.

Vårt täta militära samarbete med USA och Nato har tydligt framkommit genom senare års forskning. Almgren lyfter fram vänskapsbanden med diktaturen på andra sidan Östersjön.

Även detta rubbar myten om det neutrala Sverige. Det är många som idag inte vill minnas hedersbetygelserna till de socialistiska republikerna bakom järnridån. För myndigheter som Forum för levande historia är det fortfarande betydligt känsligare att tala om kommunismens än om nazismens brott.

Sverige var det nordiska land varifrån det levererades flest rapporter till Stasi, 2919 finns registrerade i den östtyska säkerhetstjänstens arkiv från 1960-talet och framåt. Stockholm utgjorde en tummelplats för spioner från båda stormaktsblocken.

Birgitta Almgren har fått kämpa för att få tillgång till Säpos akter över 57 personer som spionerade för Stasi. Men hon har fortfarande inte rätten att avslöja personernas namn eller söka upp dem.

Det är tid att låta dem som skadade svenska intressen få svara för sig och samtidigt ytterligare göra upp med bilden av Sveriges roll under kalla kriget.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons