Annons

Anela Murguz: Skolstarten måste vara smittsäker – testa eleverna

Om skolorna fortsättningsvis ska hållas öppna måste man ta det säkra före det osäkra och testa elever inför skolstart.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 10 januari 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Hellre testa en gång för mycket än en gång för lite.
Hellre testa en gång för mycket än en gång för lite.Foto: Johan Nilsson/TT

I stora delar av landet ökar nu smittspridningen av covid-19. I Västra Götalandsregionen ökade antalet konstaterade fall med 104 procent mellan vecka 51 och 52 och totalt konstaterades 7 886 fall av covid-19 under vecka 52 i regionen. Förra veckan nåddes ännu ett nationellt rekord med 23 877 konstaterade covid-fall under ett dygn.

Den ökade smittspridningen beror dels på att omikronvarianten, som är mer smittsam och numera dominerar smittspridningen, försatt oss i ett nytt läge, dels för att många människor träffats under jul- och nyårshelgen. Men enligt Folkhälsomyndighetens egna scenarier väntas smittspridningen bli som mest omfattande i mitten av januari. Dessutom är det skolstart i veckan och det kommer knappast underlätta läget.

Annons

Under den gångna hösten har det varit tydligt att de initiala antagandena om att barn inte driver smittan varit underskattade, för att uttrycka det milt. Barn i skolåldern har exempelvis visat sig vara drivande i smittspridningen i länder som Danmark och även i Sverige har smittspridningen bland barn varit mer påtaglig de senaste månaderna. Det finns därför en berättigad oro inför skolstarten. Men alternativet kan knappast vara att återgå till distansundervisning med tanke på dess negativa effekter.

Tvärtom är det av värde att skolorna öppnar på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Därför är Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrands initiativ välkommet. Hon vill att vårdnadshavare tar ett extra ansvar inför skolstarten genom att testa sina barn för covid-19 om det funnits smitta i deras omgivning. Det är utöver det som Folkhälsomyndigheten rekommenderar i dagsläget, men som Jaara Åstrand uttryckte det i SVT:s Aktuellt (3/1) är det bättre om elever testas en gång för mycket än en gång för lite.

”Ett covidtest är mindre smärtsamt än alternativet; att undervisningens kvalitet påverkas av restriktioner eller höga sjuktal.”

Till Dagens Nyheter (3/1) betonar både Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund vikten av att undervisningen även fortsättningsvis bedrivs på plats, men att det förutsätter att det finns adekvata smittskyddsåtgärder på plats. I skolans värld är det däremot lättare sagt än gjort eftersom miljöerna sällan är lämpade för exempelvis social distansering.

En sådan åtgärd skulle således kunna vara precis det som Lärarförbundet är inne på; bredare testning av elever. Något som för övrigt rekommenderas i Norge. Testning skulle även i högre utsträckning skydda de vuxna som dagligen går till sina arbetsplatser och riskerar att bli smittade. Det skulle dessutom vara en mindre radikal åtgärd än några av de andra förslag som cirkulerar, som att till exempel senarelägga skolstarten och terminen i sin helhet till de tider på året då smittspridningen inte är lika kritisk.

Ett covidtest är mindre smärtsamt än alternativet; att undervisningens kvalitet påverkas av restriktioner eller höga sjuktal. I värsta fall missar man kanske en och annan smittad person, men i bästa fall har man upptäckt smitta och kan således begränsa den utan att behöva tumma på barn och ungas rätt till en bra undervisning.

Annons
Annons
Annons
Annons