GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Skippa VM – läs Olof Lundhs bok istället

Årets VM lämnar en bitter eftersmak.
Anela MurguzSkicka e-post
LEDARE • Publicerad 20 november 2022 • Uppdaterad måndag 13:51
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Khalifa International Stadium med jättekopian av FIFA World Cup-pokalen är en av åtta arenor i Doha som blir spelplatserna för fotbolls-VM i Qatar som inleds den 20 november.
Khalifa International Stadium med jättekopian av FIFA World Cup-pokalen är en av åtta arenor i Doha som blir spelplatserna för fotbolls-VM i Qatar som inleds den 20 november.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Normalt sett brukar VM i fotboll vara lika med varma sommarkvällar, solsemestrar och proppfulla uteserveringar. Det finns något fint i att samlas över en fotbollsmatch oavsett var man är, vad man gör eller vilket landslag man håller på – även för en fotbollsanalfabet som mig.

Men i år är VM-festen obefintlig. Det finns ingen gemenskap eller värme i att följa fotboll från soffan en regnig och deppig novemberkväll. Särskilt när det svenska landslaget inte har kvalificerat sig. Det är dock struntsaker jämfört med att världsmästerskapet i herrfotboll hålls i ett land med usla villkor för gästarbetare, där kvinnor är andra klassens medborgare och homosexualitet förbjudet.

Debatten om att Qatar är årets värdland för fotbolls-VM har blivit mer intensivt ju mer man närmat sig avspark. Fler verkar ha fått upp ögonen för fenomenet sportswashing och det är troligt att Rysslands invasion av Ukraina har spelat en roll på den punkten.

För som sportjournalisten Olof Lundh påpekar i den aktuella boken Templet i öknen (Volante förlag, 2022) kunde Ryssland utan problem arrangera VM 2018 och vara ett av arrangörsländerna i EM 2021 trots invasionen av Georgien 2008 och annekteringen av Krim 2014. Och precis som vinter-OS i Sotji följdes av annekteringen av Krim efterföljdes förra årets EM av en fullskalig invasion av Ukraina.

Det framgår i all tydlighet att ett idrottsvärdskap inte får auktoritära länder som konsekvent bryter mot mänskliga rättigheter att vända kurs. Tvärtom göder det dem och det är rentav häpnadsväckande att läsa Fifa-toppars uttalanden om Ryssland när det begav sig.

”De kan knappast vara så dumma att tro att fotbollen skulle mjuka upp politiska ledare om Vladimir Putin.”

Exempelvis sade den före detta Fifa-ordföranden Sepp Blatter 2015 att organisationen sysslar med fotboll och inte skulle låta politiken komma i vägen. Apropå kritiken mot att ha Ryssland som värd för VM. Efterträdaren Gianni Infantino levererade ett värre bottennapp och sade efter att mästerskapen hållits att Ryssland har förändrats som land.

Tyvärr är det vanligt att inom sportvärlden reducera frågan om mänskliga rättigheter till politiska ställningstaganden. Senast för några veckor sedan uppgavs Fifa ha uppmanat genom brev samtliga 32 VM-länder att inte dra in fotbollen ”i ideologiska eller politiska strider som pågår”. Som om frågan om mänskliga rättigheter skulle vara vilken ideologisk och politisk strid som helst.

Det är bara att hoppas att de flesta sportentusiaster inser att det främst är ett sätt för Fifa att undvika alla de korruptions- och mutanklagelser som fotbollsorganisationen har skakats av genom åren. Med det agerandet tillåter Fifa att fotbollen blir ett maktinstrument för odemokratiska regimer. De kan knappast vara så dumma att tro att fotbollen skulle mjuka upp politiska ledare om Vladimir Putin.

En del av kritiken mot boken har varit att den skulle ha haft ännu större tyngd om Olof Lundh gjorde som många andra journalistkollegor och bojkottade årets VM i Qatar. Men den förväntningen bör vila på de som upprätthåller detta genomruttna system; alla sponsorer, klubbägare, publik och inte minst idrottarna själva – inte de vars jobb är att sätta ljus på oegentligheterna.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.