GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nadim Ghazale: Skillnad på upplevd och faktisk otrygghet

Media spelar en central roll för den upplevda otryggheten.
Nadim Ghazale
Gästkrönika • Publicerad 13 november 2022 • Uppdaterad 13 november 2022
Nadim Ghazale
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Hur ofta får man höra om all samverkan som sker i trygghetsfrågan, frågar sig ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale.
Hur ofta får man höra om all samverkan som sker i trygghetsfrågan, frågar sig ledarsidans gästkrönikör Nadim Ghazale.Foto: Sanna Tedeborg

FLASH: Man misshandlad i centrala Borås!

På ett ögonblick har hela Borås nåtts av nyheten och folk får ännu en gång förfasas över den skenande otryggheten.

Dagens krönikör

Nadim Ghazale

är kommunpolis i Borås, debattör, föreläsare och Boråsambassadör 2020.

När man är en del av allt jobb som görs är det lite nedslående att se att det inte verkar spela någon större roll för den upplevda tryggheten. Nyligen kom resultatet från den lokala trygghetsmätning som Borås Stad beställt. Där framträder det, precis som tidigare, att den upplevda otryggheten är långt högre än den faktiska utsattheten. Det är oproportionerligt fler som är rädda för brott jämfört med hur många som faktiskt utsatts.

Otrygghet och oro för brott är extremt komplext och även om jag varje dag jobbar med frågan är det inte lätt att bemöta. Det som brukar fungera är förståelse och kunskap, att kommunicera hur det faktiskt ligger till och vad som görs åt det. Kommunikation är nyckeln: det du inte får reda på kan du inte heller veta eller låta dig påverkas av.

Samtidigt som misshandeln ägde rum satt ett hundratal personer inte långt därifrån och jobbade med trygghetsfrågan för i det här fallet bostadsområdet Norrby i Borås.

Boende, hyresvärdar, föreningar, poliser, skolor, kyrkor, forskare, moskéer, företagare, politiker, föräldrar och unga vuxna. Under ledning av Borås Stad och två utvalda representanter från området satt vi i flera timmar en tidig höstkväll i Almåsgymnasiets aula och fokuserade på brottsförebyggande och trygghet.

Just där och då var Norrby i fokus, men det systematiska vardagliga trygghetsskapande och förebyggande arbetet pågår hela tiden och överallt. Oavsett om det är ett busstorg eller en skola som ska byggas om, en ny mötesplats eller ett bostadsområde som ska skapas, eller en demonstration eller ett större evenemang som ska äga rum. Kanske är det en ny otrygg plats som poppar upp, ökad nedskräpning i ett område, en ny drog som håller på att etablera sig eller en ny ungdomstrend. Vi har upparbetade forum för allt med en gemensam sak som mål: säkerhet och trygghet för medborgarna.

”Det systematiska vardagliga trygghetsskapande och förebyggande arbetet pågår hela tiden och överallt.”
Nadim Ghazale

Det där ordet samverkan som flitigt kastas omkring? Det är vi som varje fyller det med innehåll och arbete, både på kort och lång sikt. Polisen är såklart en del av detta men endast en liten del av hela det paket människor som jobbar med dessa frågor.

Minns ni påskkravallerna? En koranbrännare skapade oro i många städer. Alla incitament för att det skulle bli likadant i Borås fanns där. En stor nyckel till varför det inte blev så var just samverkan. Alla gjorde sitt: Myndigheter, civilsamhälle, näringsliv, kommunens alla grenar, föreningar, skolor, föräldrar och trossamfund. En samverkan så välfungerande att till och med vår stadsdirektör senare har berättat om det i samtal med sina kollegor runtomkring i Sverige.

Allt detta sker långt ifrån flashnotisernas spektakulära och lockande rubriker. Därför har du som läser den här texten kanske inte hört så mycket om det. Det råder inga tvivel om att media är en otroligt central spelare när det kommer till den upplevda (o)tryggheten. Kanske ännu viktigare än alla oss andra just på grund av deras makt över kommunikationen. Och i ärlighetens namn känns det en smula orättvist.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.