1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ledare: Hanif Bali saknar omdöme – och skadar Moderaterna

Moderaterna har dröjt alldeles för länge med att ta i tu med problemet Hanif Bali. Hans sätt att agera i sociala medier mobiliserar extremister, vilket skadar partiet.
Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali blir av med alla sina utskottsuppdrag i riksdagen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T

Till sist reagerade Moderaternas partiledning mot riksdagsledamoten Hanif Balis agerande i sociala medier. Det som fick bägaren att rinna över och partiledaren Ulf Kristersson att tappa tålamodet var ett onyanserat påhopp på partiikonen, före detta partiledaren, statsministern, utrikesministern och FN-sändebudet Carl Bildt.

Den reaktionen kommer sent; Hanif Bali har agerat omdömeslöst under långt tid. Att han nu tvingas lämna sina utskottsuppdrag i riksdagen på grund av sitt sätt att hoppa på Bildt handlar om ton och ordval om en partivän. Detta att ifrågasätta en högt hållen representant för partiadeln är något som sker med jämna mellanrum i den interna debatten. Det kan inte betraktas som ett problem om någon uttrycker missnöje med Bildts sätt att agera i en eller flera av de roller han har haft genom åren. Den sortens kritik kan och ska det vara fritt fram för –och detta oavsett om det handlar om hur han agerade i samband med ubåtskränkningarna i början av 80-talet eller vad hans tid som sändebud på Balkan ledde till.

Att göra det på ett sätt där det som yttras främst framträder som ett vittnesmål om dåligt omdöme och ett agerande i affekt, är dock svårare att svälja.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ty detta handlar inte om Bildt. Det handlar om Bali.

Och frågan är om det inte är så att polletten nu äntligen har trillat ner hos partiledningen. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, sa i sin kommentar att den räfst som nu hållits också var en reaktion på Balis ”upprepade övertramp i debatten”. Nyligen gav sig Bali på en busschaufför som ägnade sin rast åt att be. Hans föraktfulla ord på mikrobloggen Twitter ledde till en veritabel skitstorm av rasistiska och islamofobiska påhopp när den drygt 120 000 stora följarskaran valde att ”följa Bali” och sprida sitt hat mot den fromme chauffören.

Återkommande har den moderate riksdagsledamotens inlägg mobiliserat människor med åsikter som partiet borde sky som pesten. Kanske har de rentav röstat på honom eller på partiet på grund av hans agerande. Men vad tror sig partiledningen ha vunnit på att fortsätta låta en debattör häva ur sig omdömen som ”svagbegåvad" eller "din dumma apa" om dem han debatterar med? Vad säger det om den interna urvalsprocessen och nomineringsförfarandet om en person kan utses till lagstiftare som anser att Sveriges domarkår består av "jävla syltryggar"?

Men inser inte Hanif Bali att kritiken mot hans ord och agerande skadar partiet? Det tycks snarare vara så att han inte bryr sig. I ett mejl till Expressen i samband med en granskning av honom och ett antal andra moderata riksdagsledamöter som hamnat i blåsväder för ovederhäftiga utspel i sociala medier, avfärdar Bali kritiken med att ”mina meningsmotståndare försöker sälja in en i stort felaktig bildsättning till mina partikamrater …”.

Fyndigt formuleras, det ska medges. Men samtidigt blir de egna orden hans domare. Var finns självinsikten?

Detta handlar inte om ”bildsättning”, utan om bristen på omdöme. Det Bali så uppenbart saknar måste partiet visa sig besitta i övermått.

Läs mer

Kind

Pizzerian vill hjälpa drabbade i Beirut – skänker dagskassa

"Det är nu de här människorna behöver hjälp. Det är nu det är katastrof.”

Kind

Han skildrar svenska missionärers öden: ”Ett sätt att ge röst till deras upplevelser”

Mats Egfors har läst släktingarnas brev, dagböcker och öppnat koffertar till ett tidigare liv.

Nyheter

Borås: Man misstänks för olaga hot

På fredagskvällen tog polisen in en äldre man som misstänks ha hotat en kvinna som han har en nära relation med.

Elitlägret

Lista: Alla lokala spelare på elitlägret sedan 1996

Cirka 400 namn: ✓ Utlandsproffsen ✓ A-landslagsspelarna ✓ Anfallaren som hoppade av och blev skyttekung i sexan

17.30: Dalkurd–Norrby

Lind inför Dalkurd borta: ”Det är små marginaler”

Här är förutsättningarna inför lördagens match mot Dalkurd.

Sport

TV: Se reprisen från heta Markderbyt mellan Skene och Kinna

BT sände live när Skene möter Kinna i BT-fyran