Annons

Per Schlingmann: Sju momentum, en värld

Ett amerikanskt presidentval där verkligheten slår dikten. Krig i vårt närområde och dagliga rapporteringar om skjutningar. En teknologisk supervåg som skapar oanade möjligheter.
Per Schlingmann
Gästkrönika • Publicerad 31 augusti 2024
Per Schlingmann
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Höstens presidentval i USA, som står mellan Demokraternas Kamala Harris och Republikanernas Donald Trump, har beskrivits som ett vägskäl som lär påverka omvärlden. Parallellt med det pågår flera stora omvälvande förändringar. Ledarsidans gästkrönikör har listat sju sådana.
Höstens presidentval i USA, som står mellan Demokraternas Kamala Harris och Republikanernas Donald Trump, har beskrivits som ett vägskäl som lär påverka omvärlden. Parallellt med det pågår flera stora omvälvande förändringar. Ledarsidans gästkrönikör har listat sju sådana.

Vi lever verkligen i en tid av stora förändringar där vissa är hotfulla, medan andra innebär möjligheter och lovar oss bättre liv. Trots tider som dessa kan många av oss uppfatta att utvecklingen ändå lunkar på i sakta mak där de flesta av oss gör ungefär samma saker idag som vi gjorde igår. Vi behöver därför zooma ut och få perspektiv. Då ser vi! Så vad händer om vi blickar framåt? Om vi ser på vår tid - och funderar på vilka rörelser av förändring vi är inne i? Jag väljer att kalla dessa förändringar för momentum eftersom det i det begreppet ligger en rörelse och något hoppfullt – möjligheten att ta vara på ett momentum.

Dagens krönikör

Per Schlingmann

växte upp i Borås och är före detta partisekreterare för Moderaterna. Jobbar i dag som framtidsspanande föreläsare, författare, rådgivare inom näringslivet och medverkar även i TV4:s nyhetspanel.

För mig är det framför allt sju momentum som fastnar. De formar vår värld just nu vare sig vi vill eller inte.

  • Globaliseringen ersätts av oligoner
Annons

En ny karta där världen delas upp i ett antal värdebaserade kluster av länder blir allt tydligare. Vi tillhör den del av världen som tror på mänskliga rättigheter och demokrati. Här finns Europa, USA, Japan, Australien med flera. Därutöver finns Kina, Indien och Ryssland där andra värderingar än våra formar samhällsbygget. Vi ser de första tecknen på en ny värld där ett fåtal aktörer, oligoner, står i centrum snarare än nationalstater.

  • Klimatomställningen driver tillväxten

Efter industrialiseringen och digitaliseringen är det nu klimatomställningen som driver tillväxt. När allt som är fossilt ska göras om och göras rätt så kommer det att leda till innovation och utveckling.

  • Städerna blir hyperlokala

Pandemin prövade våra städer och de stod pall även om de traditionella stadskärnorna i många fall har förlorat en del av sin attraktion. Samtidigt är städerna i stor förändring där de går från funktionsseparerade platser till ett nätverk av lokala byar. Vi vill ha allt nära!

  • Arbetsliv på många olika sätt

Arbetslivet kommer att fortsätta stå i centrum för våra liv. Med pandemin följde den dramatiska förändringen att vi bröt upp idén om att alla så långt som möjligt ska arbeta på samma sätt (nio till fem). Nu prövar vi oss fram med olika former av distansarbete. När socialdemokraterna föreslår förkortad arbetstid kommer nästa dimension – hur mycket vi ska arbeta.

”Ett gift som vi ännu inte verkar har något motmedel mot på är polariseringen.”
Per Schlingmann
  • Berättelser blir viktigare

Jag har berört detta i flera krönikor; hur berättelser blir allt viktigare. Berättelser har makt och påverkar våra beslut och samhällsutvecklingen. Höstens amerikanska presidentval är ett typexempel där två helt olika berättelser om USA står emot varandra. Vi ser det i de stora sammanhangen men också i de små. Förmågan att berätta blir allt viktigare.

  • Maskinerna, maskinerna, maskinerna

Den enorma påverkan teknologisk utveckling har på samhällsutvecklingen är naturligtvis inte ny. Efter digitaliseringen (som fortfarande pågår) står vi nu inför en period där AI, maskininlärning och automatisering kommer att påverka utvecklingen framåt. Ytterst håller chips på att ersätta oljan som världens mest strategiska resurs.

  • Polariseringen

Ett gift som vi ännu inte verkar har något motmedel mot på är polariseringen. I land efter land ser vi hur klyftorna ökar, hur vi människor lever allt mer olika liv. Konsekvenserna är fragmentering, utanförskap och tilltagande kriminalitet. Var finns det som förenar?

Är det kanske så att det som ytterst förenar oss är alla förändringarna vi tillsammans går igenom? Vad tror du?

Annons
Annons
Annons
Annons