GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anela Murguz: Självklart spelar det roll var politiker bor

Få politiker bor i socioekonomiskt utsatta områden. Det kan i förlängningen bli ett demokratiproblem.
Anela MurguzSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 juli 2022
Anela Murguz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Få politiker bor på Norrby.
Få politiker bor på Norrby.Foto: Anders Egle

Få politiker bor i socioekonomiskt utsatta områden – är det något att beklaga sig över? Det beror på vem man frågar. I ett inslag i P4 Sjuhärad (13/7) anser Vänsterpartiets Anne Rapinoja, som bor på Hässleholmen, att det är ett bekymmer eftersom alla grupper i samhället ska representeras. Moderaternas kommunalråd Annette Carlson, som bor på Norrby, anser däremot inte att det är ett problem. Hon menar att en politiker behöver kunna företräda alla i Borås.

De båda har gemensamt att de är några av de få politiker som bor i socioekonomiskt utsatta områden. Enligt den kartläggning som P4 Sjuhärad (13/7) gjort är det få politiker som gör det: Bara 1 av 100 politiker i Sjuhärad.

Utgångspunkten för kartläggningen är Statistiska Centralbyrån, SCB:s, kategorisering som beskriver de socioekonomiska förutsättningarna i olika områden. Alltså inte den kartläggning av områden som Polismyndigheten gör med jämna mellanrum, där Hässleholmen/Hulta och Norrby kategoriseras som särskilt utsatta områden som bland annat innebär att områdena kännetecknas av parallella samhällsstrukturer.

”Om en stor andel medborgare inte ens röstar i allmänna val är sannolikheten att de ska engagera sig partipolitiskt desto mindre.”

Sådana omständigheter försvårar inte bara arbetet för olika myndigheter och samhällsaktörer. Det riskerar även att skapa barriärer mellan boende i dessa områden och det övriga samhället. Det märks inte minst genom valresultatet som generellt sett är lägre i utsatta områden. I valet 2018 var valdeltagandet till riksdagsvalet till exempel 56,5 procent i valdistriktet Hässleholmen Östra, vilket kan jämföras med 80,3 procent i Boda-Brämhult som bokstavligen ligger ett stenkast bort.

Om en stor andel medborgare inte ens röstar i allmänna val är sannolikheten att de ska engagera sig partipolitiskt desto mindre. Att få politiker har förankring i dessa områden är därför inte särskilt förvånande, men likväl allvarligt.

Ordet representation har till följd av identitetspolitikens intåg fått en negativ innebörd, vilket till viss del är befogat. Det finns gott om exempel både i Sverige och i andra länder på när det är destruktivt, rentav farligt, att politiker får för sig att de företräder en hel grupp på basis av yttre attribut som exempelvis etnicitet. Men faktum är att vi i Sverige har en representativ demokrati där utgångspunkten är att hela befolkningen ska finnas representerad. Något som i sin tur förutsätter olika typer av politiker, med blandade erfarenheter.

Det verkar vi uppenbarligen inte ha i dagsläget. Och det är ett problem eftersom det sänder signalen att politiken bara är till för vissa. Det förlorar hela Borås på.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.