Annons

Självklart med mobilförbud i klassrummet

Det är glädjande att regeringens utredare Metta Fjelkner vågar föreslå något så pass självklart som att mobiler inte hör hemma i klassrummet och att elever ska få skriftliga omdömen.
Ledare • Publicerad 9 september 2014
Foto: TT
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Förvisso finns det alltid undantag, men alla vet att en smartphone under lektions – och arbetstid kan utgöra ett effektivt sätt att smita ifrån undervisning och arbetsuppgifter. Det är rent ut sagt sunt förnuft, och mobiltelefoner har funnits så pass länge i samhället att de flesta borde inse detta.

Sålunda är det bara att välkomna att lärarna ska kunna samla in telefonerna om utredningsförslaget blir lag, när lektionen börjar för att sedan ge tillbaka dem. En åtgärd som åtminstone tidigare praktiserades när det var prov på bland annat min egen gymnasieskola.

Annons

Vad man emellertid kan grubbla över är att förslaget kommer först nu, och mot den tandlösa kritik som förslaget har mött.

Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan, som av sitt parti förfaller ha tvingats gå ifrån förespråkare av flumskolan till att ge Björklund rätt, har "inget emot förslaget", men tycker ändå att det är "symbolpolitik". Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Rosanna Dinamarca, som tidigare gjort sig känd för att hon inte visste att korstågen ingick i historieundervisningen, menar däremot att det är "teknikfientligt" och att det ger lärarna "en slags polisiär roll". Det Dinamarca verkar ha missat är att det inte är teknikanvändning som förbjuds under lektionstid, utan att lärarna, om de anser sig nödgade, kan samla in elevernas telefoner.

Datorer, Ipads och annan teknik kommer fortfarande kunna användas.

Den som dock tar priset när det gäller kritik är Mattias Hallberg som är ordförande i den förment opolitiska organisationen Sveriges Elevkårer. Enligt Hallberg är mobiltelefoner "ett självklart hjälpmedel i dagens samhälle", och det stämmer. Men det är inte en självklar del i skolans undervisning, och eleverna har redan mycket tid över att använda sina telefoner utanför lektionstid.

Förhoppningsvis använder skolminister Jan Björklund detta argument i valrörelsens sista debatter för att klargöra skillnaden mellan undervisning och ren flumskola.

David Lindén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons