Annons

Seger för Duda, förlust för Polen

Den nationalkonservativa Andrzej Duda vann det polska presidentvalet. Men det var ingen självklar seger. Nu krävs det högre insatser från EU för att hålla demokratin i schack.
Ledare • Publicerad 13 juli 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
President Andrzej Duda tillhörande nationalkonservativa Lag och Rättvisa sitter kvar vid makten.
President Andrzej Duda tillhörande nationalkonservativa Lag och Rättvisa sitter kvar vid makten.Foto: Czarek Sokolowski/AP

Resultaten från söndagens presidentval spelade en avgörande roll för vilken politisk riktning Polen skulle anta framöver. Den splittring som syns bland befolkningen manifesterades av de två presidentkandidaterna som skulle komma avgöra frågan: Kommer landet kliva tillbaka in i stugvärmen hos EU eller blir det det nya Ungern? Med Andrzej Dudas seger blev frågan avgjord.

Segern var inte självklar. Dudas röster uppmättes till 51,2% mot Trzaskowskis 48,8% mot bakgrunden av ett högt valdeltagande på på 68%.

Annons

Men det är varken EU eller demokrati som ytterst präglat valet. President Andrzej Duda, tillhörande nationalkonservativa Lag och Rättvisa, gjorde till sin egen fördel årets valfråga till att handla om värden. Dudas valkampanj präglades av ett politiskt motstånd mot vad han så kallar “HBTQ-ideologi”. Genom att skapa ett medvetet motsatsförhållande mellan HBTQ-rörelsen och den katolska kyrkans värden hoppades han vinna röster från den stora skaran konservativa i Polen.

Dudas ingrepp i domstolar och statlig media, införande av HBTQ-fria zoner och aktiva abortmotstånd har gjort det tydligt att Dudas ambition inte är en fri demokrati. Den liberalkonservative presidentkandidaten Rafael Trzaskowski, ansluten till mittenpartiet Medborgarplattformen, är däremot på många sätt Dudas motpol. Trzaskowski vill istället göra institutionerna fria igen, reparera banden till EU och inte minst skrota HBTQ-diskrimineringen.

Visst kan man skönja ett polariserat klimat i Polen. Klyftorna är tydliga mellan land och stad, mellan de konservativa och de progressiva och i politisk förlängning mellan Duda och Trzaskowski. Men det som sammanflätar den polska befolkningen är det stora stödet för EU.

Det är inte först och främst ett kulturkrig som Polen står inför som Duda försöker få det att framstå. Det reella hotet är det om en demokrati på reträtt.

När Duda går segrande ur presidentvalet gäller det för EU att skärpa blicken i Polen. Ett ömsesidigt samarbete är dessvärre inte att räkna med.

Victoria BäckSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons