1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Se nyktert på saken - ge fler läxor

Det finns goda skäl till att fortsätta hålla ner ungdomars drickande.
Rya åsar, populär plats för nollningar, behöver mer av vuxnas närvaro.
Foto: Lars-Åke Green

Det har hunnit bli september. Sommaren går mot att bli höst. De gröna löven går mot att bli gula, orangea och röda, för att slutligen falla av träden och landa på marken. Det är också nu många 16-åringar går från att vara barn till ungdom. Från högstadiet till gymnasiet. Ett sätt att manifestera denna förändring är att anordna nollningar vid skolstart. Eller som ett par elever vid Bäckängsgymnasiet sa i gårdagens BT: ”Nollningen är det stora med att komma från nian till gymnasiet”.

Att gå från att vara barn till ungdom är en process som kan vara omvälvande för många. Det är inte ovanligt att ungdomar tänjer på vissa gränser och normer och många i dessa åldrar testar på alkohol för första gången. Som förälder kan man se tillbaka och kanske till och med skratta nostalgiskt åt att de små utbrotten och de flängande dörrarnas tid är förbi.

Men ibland går det helt enkelt för långt. Som under förra helgens urspårade nollning som Sven Eriksonsgymnasiet anordnade. Mellan fem till tio personer fick köras till akuten på grund av för högt alkoholintag. Men det var betydligt fler än så som var kraftigt berusade. Hela situationen fick polisen i Sjuhärad att skriva ett långt inlägg på Facebook där de vädjade efter ökad närvaro av vuxna på dessa tillställningar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är lätt att få en bild av att ungdomars alkoholvanor är värre än tidigare. Men faktum är att dagens tonåringar dricker mindre än någonsin. På 1970-talet hade 90 procent av niondeklassarna testat alkohol. I dag är siffran nere på 39 procent. Ungdomarna dricker också mindre och mer sällan. De gör till och med sin så kallade alkoholdebut allt senare i livet.

Det finns förstås en mängd förklaringar till varför alkoholkonsumtionen bland unga går ned. En sådan förklaring är att sociala medier gjort det lättare att ”umgås” med sina kompisar. Därtill finns också en hälsotrend i samhället där nyttig kost och träning hålls högt. Men dagens ungdomar upplever sig också vara mer stressade, inte minst över skolan, att drickandet och festandet får stå åt sidan. Kanske är det just under denna övergångsperiod som skolorna borde dela ut mer och svårare läxor.

Läs mer

Borås

Elev åtalas efter knivskärning utanför skolan

Polisens teori: Stirr-incident bakom attacken

Kultur

”Kommer de tuta eller kanske vifta med vindrutetorkarna?”

Folkmusiktrion Väsen gör en drive-in konsert under Ornungastämman – som sänds via BT.se!

Sommarkrönika

Här accelererar händelserna från 0 till 100 på någon sekund

Dagens sommarkrönikör berättar om jobbet som inre befäl på räddningstjänsten.

Borås

JUST NU: Företagspersonal ingrep mot välkänd tjuv

Den misstänkte sitter på nytt anhållen.

Borås

Oviss framtid för nya jättekvarteret – granne i överklagan

Hjalmarsson (L): ”Självklart blir det försenat”

Bollebygd

"Det är klart jag funderade på om jag skulle våga öppna en butik just nu”

Många affärer tvingas stänga – då väljer studenten att öppna godisbutik.