GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

SD – Putins bästa kompisar

Det förment ”Sverigevänliga” partiet har konsekvent visat sin lojalitet med Ryssland.
Ledare • Publicerad 5 januari 2015

Vladimir Putin är en populär allierad bland Europas mer extrema och populistiska partier. Sverigedemokraterna fördömer Ryssland på hemmaplan men går samtidigt Putins ärenden i Europaparlamentet.

Patrik Oksanen på EU-bloggen uppmärksammade detta tidigare i höstas i artikeln Putins svenska vänner (19/9). SD:s två europaparlamentariker, Kristina Winberg och Peter Lundberg, har röstat för Ryssland i två av de tre omröstningar det nya parlamentet då hade genomfört gällande Rysslands krigföring i Ukraina. I den tredje lade de ned sina röster.

Det råder ingen tvekan om att det finns en väldigt ryssvänlig falang inom Sverigedemokraterna. Dit hör inte minst ungdomsförbundsordföranden Gustav Kasselstrand som inte drar sig för att säga att han hellre välkomnar Putin till Sverige än Barack Obama.

Men det finns också en annan grupp inom SD som är mer skeptisk till Ryssland. I Sverige är det denna linje som har förmedlats. Ryssland under Putin utgör ett hot Sveriges säkerhet. Men det är som bekant billigt att prata och SD:s handlingar förråder orden.

Efter EU-bloggens avslöjande har SD:s företrädare tagit tydligt avstånd för den förda linjen. Björn Söder, säkerhetspolitisk talesman, samt Mikael Jansson, försvarspolitisk talesman, skrev nyligen i Aftonbladet (15/12) om vikten ”att agera med kraft och medvetenhet mot det hot som Rysslands politik skapat mot Europas fred och frihet”.

Därmed borde saken vara ur världen. Partiet har satt ned foten en gång för alla. Sverigedemokraterna är trots allt Sveriges kanske mest toppstyrda parti och gör ingen hemlighet av det.

Teorin sattes på prov strax före jul då tre nya omröstningar tog plats i Europaparlamentet. Den första (17/12) gällde ett begränsat frihandelsavtal med Moldavien. Ryssland har på grund av Moldaviens tätare samröre med EU infört politiskt motiverade handelssanktioner som allvarligt skadar den moldaviska ekonomin. Europaparlamentet röstade därför för att i solidaritet med Moldavien införa tre tullfria kvoter för äpplen, bordsdruvor och plommon. SD som i Sverige sagt sig stödja frihandelsavtal med Moldavien röstade dock nej.

De två andra omröstningarna (18/12) som gällde ett associeringsavtal med Georgien och en deklaration som framför allt betonade Georgiens territoriella integritet och markerar att associationsavtalet även omfattar de av Ryssland ockuperade delarna Sydossetien och Abchazien. SD röstade mot i båda fallen.

Sverigedemokraterna har konsekvent röstat för en Putinvänlig politik i Europaparlamentet och fortsätter att göra detta. Det bör partiet sluta hymla om.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.