Sänk hyran på riktigt
Nyligen gick tiden ut för remissinstanserna att yttra sig om den statliga boutredningen. Det utnyttjades av organisationer som Hyresgästföreningen, studentkårerna och Jagvillhabostad.nu till att skrämma allmänheten för mer marknadsanpassade hyror.
I Sverige finns idag ett tak för hur höga hyrorna får vara. Det sätts efter vad allmännyttan tar ut av sina hyresgäster. För att göra det mer lönsamt att bygga och tillhandahålla hyreslägenheter vill regeringen luckra upp taket och i större utsträckning låta hyresvärdarna sätta hyran efter vad hyresgästerna är beredda att betala.
Det kommer att göra vissa bostäder dyrare, i synnerhet på attraktiva adresser. Men samtidigt kommer utbudet av hyresbostäder på sikt att öka. Det största problemet för studerande, låginkomsttagare och unga är att få tag på bostäder att hyra istället för att behöva köpa. På platser med friare bostadsmarknad, som i Belgiens huvudstad Bryssel, är det betydligt lättare för dem att finna bostad.
Därmed inte sagt att det inte är viktigt att pressa boendekostnaderna i Sverige. Enligt statistik från EU:s statistikmyndighet Eurostat ligger svenskarna i toppen när det gäller hur stor andel av utgifterna som läggs på boendet. Men det är ingen hållbar lösning att försöka sänka priserna med hjälp av statliga regleringar.
För att fler ska kunna bo bra måste bostäderna helt enkelt bli billigare på riktigt. Det är långt ifrån omöjligt. Genom lägre skatter, färre regler och större konkurrens inom byggsektorn kan priserna pressas på både hyresrätter och egnahem. Sådana reformer har tidigare gett oss lägre kostnader för nödvändiga ting som kläder, fortskaffningsmedel och mat. Ingen skulle komma på tanken att försöka sänka priserna på sådant genom statliga pristak.
De fattiga och utsatta gynnas mest av en mer liberal bostadsmarknad. Det är oftast de som idag blir utan eller hänvisas dit där ingen annan vill bo. µ