1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Samordningsnummer behövs

”Återkalla” är ordet för dagen. Men för bara några år sedan var det ”brådska” och ”jobb” som gällde, och då var de så kallade samordningsnumren Moderaternas lösning för att ge nyanlända ett snabbt inträde på arbetsmarknaden.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

2016 skrev dåvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra och dåvarande integrationspolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson så är i ett pressmeddelande från partiet: ”Det har varit för mycket av perspektivet att den som är i asylprocess står utanför arbetsmarknaden. Vi vill ändra på hela synsättet. Sverige måste ha jobbperspektiv från dag ett. Då måste vi fråga den som kommer vad den kan direkt vid den första kontakten. Annars är det slöseri med människors resurser, förmåga och möjligheter”.

En bra inställning och en god utgångspunkt för att skrida till skyndsam handling. Men hur skulle detta nya synsätt förverkligas?

Tre punkter sattes upp: ”Nummer ett är att ge Migrationsverket uppdrag att ha jobbfokus. Nummer två, ge Migrationsverket uppdrag att rekvirera ett samordningsnummer från Skatteverket. Nummer tre, ta en rejäl diskussion med bankerna för att asylsökande ska kunna få sin lön utbetald.”

Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Punkten två är av särskilt intresse för dagens debatt. Då hade Moderaterna så bråttom med att få fram samordningsnummer till nyanlända att Migrationsverket skulle prioritera det arbetet. Denna administrativa ordning sågs som en nyckel till snabb sysselsättning. I dag låter det annorlunda. Nu vill partiet istället att alla samordningsnummer ska dras tillbaka, eftersom det finns risk att kriminella utnyttjar denna identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

Moderaternas Facebooksida om samordningsnumren.

Moderaternas omsvängning ska tas för vad den är. Det är trots allt inte ovanligt att dagspolitikens korta konjunkturer leder till självmotsägelser och motstridiga signaler. Men att partiet illustrerar sitt inlägg på Facebook om samordningsnumren med svenska pass i bakgrunden verkar mest vara ämnat att förstärka budskapet bortom det relevanta. Visserligen förekommer det identitetsfusk, men ett samordningsnummer räcker inte för att få ett svenskt pass. För det krävs svenskt medborgarskap.

Sakpolitiskt finns det alltid skäl att se till att de administrativa systemen och ordningarna fungerar. Systemet med samordningsnummer kan utnyttjas, det är behäftat med inte obetydliga risker. Men bara därför kan det inte avskaffas.

Det är nödvändigt att behålla samordningsnumren eller att ersätta dem med ett likvärdigt men säkrare system. Som Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm skriver i debattartikel i Svd i december förra året används det nämligen av en ”en dansk sjuksköterska som pendlar till jobbet på sjukhuset i Malmö, eller en lettisk byggnadsarbetare med uppehållstillstånd, arbetstillstånd och som betalar skatt. Det kan vara en utländsk artist som blir föremål för en polisutredning och det kan vara en person som sökt asyl i Sverige. Det kan också vara någon från ett annat land som köper en bil i Sverige, eftersom alla bilar i bilregistret behöver ha en registrerad ägare”.

Moderaternas bidrag är välkommet. Det behövs en förändring av det som gör dagens system sårbart.

Skatteverkets tre förslag till skärpning av hanteringen ger en vettig utgångspunkt. Tilldelningen av samordningsnummer måste bygga på styrkt identitet, ett sådant nummer ska kunna avaktiveras efter en tid och svenska myndigheter måste kunna dela information om registrerade personer mellan sig. Här har det bevisligen uppstått en gråzon som utnyttjats av fel personer i fel sammanhang.

Då får det inte gå prestige i vem eller vilka som driver på om en förändring; regeringen får vackert se till att ta de nödvändiga initiativen. Frågan om vad som ska hända med samordningsnumren ska besvaras skyndsamt och i det sammanhanget måste det benas ut vad som är relevant kritik och vad som är överdrifter.

Det går inte att stifta nya lagar eller börja tillämpa nya regler utan att veta vad som är möjligt och vad som ger önskad effekt.

Läs mer

Borås

Efter år av motgångar – vandalisering i butiken: ”Orkar snart inte mer”

Företagets tuffa tid: ✓ Storbranden ✓ Pandemikraschen ✓ Inbrottet

Kind

Dömdes för att ha tagit stryptag på elev – nu slutar läraren

Skolchefen: ”Det är ett avslutat kapitel”.

Nyheter

Efter vargangreppen i Romsås – ingen skyddsjakt på varg

Länsstyrelsen kommer inte besluta om skyddsjakt efter dubbla vargangreppen.

Kind

Trafik: Lastbil har kört av vägen

En trafikolycka har inträffat på länsväg 1578 i Ambjörnarp. Enligt polisen ska en lastbil ha kört av vägen.

19.00 Kalmar FF-Elfsborg

Ny seger i sikte för pålitlige Holst: ”Viktigaste är det mentala”

Mest speltid ifjol – mot Kalmar kan Frederik Holst starta för sjunde gången på lika många matcher.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.