GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

David Lega: Samma vidriga hat mot judar, nu som då

Antisemitismen är unik i sitt slag och löper som en röd, blodig tråd genom historien, skriver David Lega.
David Lega
Mitt Europa • Publicerad 5 maj 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Ännu ett exempel på det judehat som finns och frodas inom EU:s medlemsstater. Rabbinen Harold Abraham Weill besöker en judisk begravningsplats i Strasbourg efter att 107 gravar vandaliserats med bland annat klottrade hakkors.
Ännu ett exempel på det judehat som finns och frodas inom EU:s medlemsstater. Rabbinen Harold Abraham Weill besöker en judisk begravningsplats i Strasbourg efter att 107 gravar vandaliserats med bland annat klottrade hakkors.Foto: Jean-Francois Badias

När digerdöden valsade in över Europa dröjde det inte länge förrän människor i förtvivlan sökte svar och menade att någon måste vara skyldig till denna mänskliga katastrof. År 1349 skuldbelade man hela det judiska folket för smittan, som de påstods ha spridit genom att förgifta brunnar. Hundratals judar brändes levande i massakern i Strasbourg - flera månader innan pesten ens nått staden.

Mitt Europa

David Lega

är Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som ingår i partigruppen EPP.

Antisemitismen är unik i sitt slag och löper som en röd, blodig tråd genom historien.

Det judiska folket fick kollektivt bära skulden för Tysklands nederlag i, och katastrofala ekonomi efter första världskriget. En skuldbeläggning som resulterade i ett av världshistoriens allra värsta brott.

Och lite har världen lärt sig av historien. För än i våra dagar får Europas och världens judar klä skott för allsköns kriser och tragedier. I samma stund som corona-pandemin blev ett faktum började nya, tydligt antisemitiska konspirationsteorier att spridas som en löpeld.

Galenskapen måste rimligen ha någon gräns. Blotta tanken på att ett virusutbrott med ursprung på en kinesisk matmarknad skulle vara en judisk konspiration borde vara tillräckligt absurd för att viftas bort innan den ens tänkts.

Människor och grupper av alla dess slag har ett måttlöst behov av att utse syndabockar. Dagens skuldbeläggning av det judiska folket kommer så heller inte enbart från högerextremt håll, utan är utbredd även i vänsterextrema och islamistiska kretsar.

Rapport efter rapport vittnar om den nu tydligt växande antisemitismen. Bara i Frankrike ökade hatbrott med antisemitiska förtecken med 74 procent under 2019. I Ungern bedrivs sedan flera år en statlig hatkampanj mot den judiske miljardären George Soros. Och i vårt eget Sverige skanderade företrädare från det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU så sent som ifjol “Krossa sionismen” på Malmös gator.

Saker måste kallas vid sina rätta namn. Samtidigt som EU nu fördömer Rysslands och Kinas omfattande, corona-relaterade desinformationskampanjer mot unionen, lyser fördömandena av de antisemitiska konspirationsteorier som nu sprids med sin frånvaro. Det duger på långa vägar inte, utan EU måste nu visa att man verkligen har lärt sig av historien och sätta hårt mot hårt och på riktigt stå upp mot antisemitismen. Den makten har EU, vilket inte kan sägas om den enskilda, judiska medmänniskan.

Trots detta tillåts antisemitismen på nytt förpesta vår kontinent. Det är nu hög tid för EU att, med mycket högre prioritet och med alla, tillgängliga medel, bekämpa dessa vidriga konspirationsteorier. Låt oss lära av historien nu, och inte när det redan är försent.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.