unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Säkerhetshot måste bekämpas på alla nivåer

Det har funnits gott om tid att se över hanteringen av känsliga uppgifter hos offentlig sektor. Trots det kvarstår bristerna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Det har gått tre år sedan Transportstyrelseskandalen briserade. Med andra ord har det funnits gott om tid för myndigheter och kommuner att se över hanteringen av känsliga uppgifter. Särskilt med tanke på att IT-skandalen visade sig utgöra ett allvarligt hot mot rikets säkerhet. Men en inventering som Säpo gjort visar att det fortfarande finns stora brister i hur offentlig sektor hanterar säkerhetsklassad information.

På flera punkter har Säpo identifierat problem i kommuners och myndigheters säkerhetsarbete. Bland annat görs inte tillräckliga analyser av det egna säkerhetsarbetet, och det förekommer även brister när det gäller säkerhetsskyddade upphandlingar. Just det sistnämnda var en av faktorerna bakom Transportstyrelseskandalen då myndigheten hade outsourcat delar av sin IT-drift utomlands utan att några säkerhetskontroller gjordes.

Därmed fanns känslig information tillgänglig för främmande makt. Med tanke på vilka risker det innebar med kan man tycka att läxan borde ha varit gjord vid det här laget. Dessvärre visar Säpos varningar att problemen kvarstår. Det är särskilt oroväckande i en tid där utländska hotbilder får en allt mer digital skepnad. Säpo noterar exempelvis en ökad aktivitet från främmande makt där en av tillvägagångssätten är just att hämta in säkerhetskänsliga uppgifter om Sverige.

Samtidigt har sårbarheten ökat i takt med digitaliseringen. Anders Ygeman (S) fick i samband med Transportstyrelseskandalen avgå som inrikesminister. I dag är han som bekant ansvarig för digitaliseringsfrågor och är inte ensam om att ha kommit lindrigt undan en av de största säkerhetsskandalerna i modern tid. Utrikesminister Ann Linde (S) var då statssekreterare hos Ygeman med ansvar för regeringens krishantering. Hon hade en central roll i krisen såtillvida att hon ska ha informerats om säkerhetsbristerna vid åtminstone två tillfällen men valde att inte agera på den informationen.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Med tanke på att Transportstyrelseskandalen nästan blev en regeringskris kan man tycka att regeringen borde varit mer mån om att komma till rätta med grundproblemet. Att dessa brister kvarstår är därför allvarligt och borde mana till politisk handlingskraft.

En annan viktig lärdom av Säpos inventering är att säkerhetsarbetet inte enkom bör vara en nationell angelägenhet. Försiktighetsåtgärder bör även implementeras på regional och kommunal nivå. Inte minst med tanke på att just kommuner och regioner ansvarar för många samhällsviktiga funktioner som exempelvis vattenförsörjning och sjukvård. En större medvetenhet om de säkerhetshot som finns, och hur man kan värja sig mot dem, är därför inte enbart nödvändigt ur ett nationellt perspektiv. Det arbetet bör i högre grad även föras på regional och kommunal nivå.

Läs mer

Borås energis vd om avstängningen: ”Vet inte exakt vad jag anklagas för”

Borås

Borås energis vd om avstängningen: ”Vet inte exakt vad jag anklagas för”

Anders Lindholm berättar om bakgrunden till att han stängts av: ”Jag är i chock”.

”Försökt ta bort hela fronten”

Kind

”Försökt ta bort hela fronten”

Bilen såg inte ut som vanligt – ”Såg ut som att tjuvarna hade försökt ta bort hela fronten”.

Ännu ingen misstänkt för skotten i Fritsla

Mark

Ännu ingen misstänkt för skotten i Fritsla

Polisen: ”Ska kunna hitta den eller dem som ligger bakom.”

Tillbakablick: Storbrand i Björketorp – gård totalförstördes

BT för 50 år sedan

Tillbakablick: Storbrand i Björketorp – gård totalförstördes

Den här veckan blickar vi tillbaka till en storbrand i Fotskäl

Räddningstjänsten i Herrljunga kan komma att ansluta sig till ledningscentralen vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Herrljunga

Räddningstjänst vänder sig till Göteborg

Herrljunga räddningstjänst föreslås anslutas till Räddningstjänsten Storgöteborgs ledningssystem.

Tre män döms för misshandel

Herrljunga

Tre män döms för misshandel

Tidigare samma dag hade de tre männen varit hos brottsoffret för att köpa en moped.