Annons

Sahlin klarade testet

Det vore fel att tala om storslam för Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, men i allt väsentligt gick besluten Sahlins och partistyrelsens väg under Jobbkongressen.
Ledare • Publicerad 3 november 2009

Det var en kompromissernas konferens där man ändå kan konstatera att Socialdemokraterna positionerade sig något närmare den politiska mittfåran. Så ska det bli lättare att attrahera storstadens medelklassväljare. På nästan varje viktigt område tappade de vänstersinnade mark. Det blir ingen 90-procentig A-kassa, ingen total tillbakarullning av de fyra jobbskatteavdragen och inget hemkallande av trupperna från Afghanistan.

Men Socialdemokraterna har uppenbart svårt att sätta ned foten i välfärdsfrågor och företagspolitiken. Det gäller inte minst den heta frågan om vinstuttag för privata vårdgivare. Partistyrelsen vann en seger över kongressen då man beslutade att tillåta vinst och röstade för vård i privat regi. Ändå vill man ha kvar landstingens rätt att försvåra för skattefinansierad privat vård. Politiker ska kunna neka nya vårdcentraler och ha rätt att styra var de etableras.

Annons

Motståndet mot en sund konkurrens mellan offentliga och privata vårdgivare finns alltså kvar trots talet om valfrihet. Även vad gäller småföretagandet talar partiet med kluven tunga. För även om retoriken har förändrats och det presenterades förslag för att underlätta framväxten av nya företag, så tror S fortfarande att företag växer bäst med hjälp av statliga subventioner.

Företag i tjänstesektorn ska få utvecklingshjälp, men hur långt räcker det när partiet samtidigt vill slopa avdrag för hushållsnära tjänster och strypa tillgången på riskkapital genom att återinföra förmögenhetsskatten. Retoriken stämmer helt enkelt inte med politikens utfall.

Det var väl ingen slump att vänsterledaren Lars Ohlys klassretorik fick stora applåder av kongressombuden. Men nu gäller det att knyta näven i fickan och ställa upp bakom den nya ledaren. Dessutom att slipa kanterna för att förenkla samarbetet med Miljöpartiet och vänstern. Men hur partiledningen ska klara att få med industrifacken och Miljöpartiet på samma båt inom energipolitiken är svårt att se. Eller nå samsyn runt den svenska styrkan i Afghanistan?

Det är storstadsväljarna som ska vinnas men de starka socialdemokratiska bastionerna finns i tätort och glesbygd. Konflikten stad-land kommer ständigt att vara närvarande i utformningen av en gemensam valplattform.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons