Så som i Borås, så ock i riksdagen?

Ledare Artikeln publicerades
Jan Björklund ställer krav för att stödja en Socialdemokratisk regering.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jan Björklund ställer krav för att stödja en Socialdemokratisk regering.

En sak är säker: Det är svårt att förstå hur Centerpartiet och Liberalerna resonerar om regeringsmakten.

Liberalerna har gjort sitt vägval. I Borås valde partiet att göra gemensam sak med S och C. I riksdagen kom beskedet under onsdagen att partiet är berett att släppa fram Stefan Löfven till statsministerposten. Och precis som Centerpartiet har Jan Björklunds parti en lista med krav. Det främsta är att S ska göra en ”rejäl högersväng” där värnskatten ryker, fri hyressättning i nyproducerade bostäder och lägre löner för enkla jobb åt nyanlända införs.

I Borås blev det ett mittensamarbete efter en förhandling som inte krävde några större eftergifter från S sida. Visst är det skillnad på kommun och riksdag, och naturligtvis det står varje parti fritt att söka de uppgörelser som det tror sig ha något att vinna på. Inte heller ska en mittenregering avfärdas på förhand; det slutliga omdömet om en sådan avgörs av vilken politik den avser att föra.

Men C och L vill diktera politiken, inte dela ansvaret för hur den ska genomföras. Ironiskt nog påminner det inte så lite om hur Sverigedemokraterna formulerar sig om villkoren för att släppa fram en M+KD-regering. Något som inte minst liberaler i nom både C och L har beskrivit som ett olustigt spel. Den som tänker ”vad är de egentligen ute efter?” är inte fel ute.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.