Så kan Borås bli ännu roligare

Ledare Artikeln publicerades
Flygbilder över Borås där bland annat Sandwalls plats syns. Den livligaste, och därmed också den trevligaste, gatan.
Foto: Anton Hedberg
Flygbilder över Borås där bland annat Sandwalls plats syns. Den livligaste, och därmed också den trevligaste, gatan.

För att Borås ska bli en ännu roligare stad behöver den ett rikare nöjesliv.

Fler studenter söker sig till Borås för att studera och Högskolan i Borås står för den största ökningen av antagna till olika utbildningar i hela landet. Något som BT tidigare har skrivit om såväl på nyhetsplats som på ledarsidan. Och den som tar sig en promenad runt högskoleområdet kommer snabbt att märka en tillförsel av internationella studenter.

Med andra ord kommer Borås invånare att bli allt yngre. Målet bör således inte enbart vara att locka till sig fler invånare till staden, utan att få dem att stanna. En viktig del i detta är att ha olika former av sociala mötesplatser där krogmiljöers betydelse inte bör underskattas av politiker.

Tidigare i år utökades öppettiderna i Borås från klockan 02.00 till 02.30. Men det var inte främst för att det ska få vara upp till boråsarna själva bestämma när det är dags att pallra sig hemåt, utan för att en av krogarna har ett äldre avtal som lät dem ha öppet en halvtimme längre än konkurrenterna och var därför orättvist.

Men 02.30 är inte särskilt revolutionerande om man jämför med andra medelstora svenska städer. Krogar och nattklubbar i städer som Helsingborg och Norrköping får ha öppet längre än vad Borås nöjesplatser får. I andra orter, som till exempel Växjö, vittnar man om att det blivit lugnare under helgkvällarna i centrum sedan krogarnas öppettider blivit mer flexibla. De nya öppettiderna skapar helt enkelt utrymme för människor att ta sig hem vid olika tidpunkter.

Dessutom har umgängesvanorna förändrats över tid och svenskar har aldrig lagt så mycket pengar på kroglivet som nu. Precis som allt annat som växer i en expanderande stad så växer även nöjeslivet. Det vet inte minst stadens krögare. De har en betydligt bättre koll på sin verksamhet, dess behov och kundflöden än vad politikerna har. Frågan om hur länge krogarna bör ha öppet borde därför vara upp till näringsidkarna att besvara.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.