S-krisen är inte över bara för att Carlsson är borta

Ledare Artikeln publicerades
Malin Carlsson har avgått, problemen inom partiet består.
Foto: Barzan Dello
Malin Carlsson har avgått, problemen inom partiet består.

Socialdemokraternas strukturella problem försvinner inte bara för att Malin Carlsson har försvunnit från kommunalrådsposten.

När man begår ett misstag är det lättare att rannsaka andra än sig själv. Hittills har S-krisen varit Malin Carlssons fel. Det har även varit BT:s fel som granskat stadens största och ledande parti. Till och med ledarsidans beteckning har angetts som en orsak till Socialdemokraternas interna kris.

Men det är en förklaring som lyser med sin frånvaro bland dessa felsökare och det är partiets egna agerande under denna turbulenta tid.

Kan det till exempel vara så att det verkliga problemet med bastuprotokollet är att protokollet överhuvudtaget upprättades, snarare än att det kom till allmänhetens kännedom? Eller att kvinnliga partikamrater som upplever att deras drivkraft inte tas tillvara på är ett större problem än att de träder fram och vittnar om strukturerna inför media?

Det har funnits gott om tid för Socialdemokraterna i Borås att reflektera kring huruvida det inte kan ligga något i det som både Lena Palmén och Malin Carlsson vittnar om. Att vara ödmjuk, rannsaka sig själv och fundera över på vilket sätt partiet kan bli bättre på att inkludera kvinnor i maktskiktet. De strukturer, som S med all tydlighet genom sitt eget agerande visat prov på finns, innebär inte att alla kvinnor skulle vara offer för dem. Sådana maktstrukturer slår mot både män och kvinnor, men särskilt hårt mot kvinnor.

När Malin Carlsson under torsdagen lämnade in sin avsägelse från kommunalrådsposten var det förmodligen en och annan intern motståndare som drog en lättnadens suck.

Men i allmänhetens ögon blev det tydligt att de manliga S-politikerna likt en katt har nio liv. De kan skriva falska insändare till tidningen, skriva sexistiska bastuprotokoll och ägna sig åt populistiska fulknep mot medier vars uppgift är att granska de som har makt. De får en ny chans och blir inte av med sina politiska uppdrag. Men kvinnorna i politiken har bara ett liv. Sållar man sig inte efter de rådande maktstrukturerna åker man ut.

Och så länge S fortsätter att blunda för detta har de bara sig själva att skylla.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.