Annons

(S)enfärdighet stoppar inte nya virusvarianten

Den nya regeringen måste agera skyndsamt för att förhindra att virusvarianten omikron får fäste i Sverige.
Ledare • Publicerad 28 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Sedan flera dagar köar många på flygplatsen Tambo International Airport i Johannesburg, Sydafrika, sedan flygavgångar ställs in som en följd av upptäckten av den nya virusvarianten omikron.
Sedan flera dagar köar många på flygplatsen Tambo International Airport i Johannesburg, Sydafrika, sedan flygavgångar ställs in som en följd av upptäckten av den nya virusvarianten omikron.Foto: Jerome Delay

Experter har varnat länge: Om inte vaccinationstakten ökar i världens fattigare delar kommer viruset att fortsätta spridas onödigt snabbt, vilket ökar risken för nya virusvarianter. Och nya varianter kan i värsta fall vara motståndskraftiga mot dagens vaccin. Då skulle vi vara tillbaka på ruta ett.

Nu befarar nämnda experter att detta kan vara på väg att bli verklighet. I veckan offentliggjorde Sydafrika upptäckten av en hittills okänd variant, som tilldelades namnet omikron.

Annons

Mycket kring den nya varianten är okänt. Vi vet just nu inte säkert om den är mer eller mindre smittsam än föregångarna, och inte heller om den ger ett mildare eller mer allvarligt sjukdomsförlopp. På söndagskvällen meddelade WHO dock att dagens vaccin sannolikt skyddar även mot omikron, och att varianten sannolikt inte är farligare än tidigare varianter.

Lyckligtvis verkar stora delar av omvärlden ha lärt sig av tidigare misstag. Land efter land inför nu försiktighetsåtgärder såsom testning och karantän av passagerare som anlänt från södra Afrika. Även flygstopp från Sydafrika har införts på vissa håll, vilket har lett till kaos på flygplatser när många vill ta sig till företrädesvis Europa och USA.

Trots försöken att dämpa spridningen av omikron råder det ingen tvekan om att den nya virusvarianten kommer att leta sig fram till världens alla hörn, även vår avlägsna del i norr. Det nyligen aviserade införandet av vaccinationsbevis vid större tillställningar i Sverige kommer därför lägligt.

”En rimlig följd av kritiken är därför att regeringen och Folkhälsomyndigheten, som i Magdalena Andersson och Karin Tegmark Wisell har varsin ny ledare, agerar snabbt och resolut för att minska risken att omikron nästlar sig in och får fäste.”
Kajsa Kettil

Och med tanke på situationens allvar bör pandemihanteringen prioriteras högt av den nya regeringen som – om Magdalena Andersson (S) på måndagen väljs till statsminister ännu en gång – väntas presenteras på tisdag. Det ser ut att bli en S-ledd enpartiregering. Denna leds i så fall av samma socialdemokrater som har suttit vid makten under hela pandemin, och som alltså har fått svidande kritik av Coronakommissionen för sin senfärdighet under främst pandemins inledande skede.

En rimlig följd av kritiken är därför att regeringen och Folkhälsomyndigheten, som i Magdalena Andersson och Karin Tegmark Wisell har varsin ny ledare, agerar snabbt och resolut för att minska risken att omikron nästlar sig in och får fäste. Det betyder inte att Sverige i panik ska bomma igen gränser och stänga ner samhället. Däremot krävs en helt annan lyhördhet och vaksamhet än när tidigare varianter har upptäckts.

Värt att notera är att detta sker samtidigt som flera europeiska länder har överväldigats av ökad smittspridning av deltavarianten, och samtidigt som vaccinkritiker i dessa länder protesterar högljutt mot de återinförda restriktioner som den ökade smittspridningen har lett till.

Vetenskapen är överens om att fler måste vaccinera sig om vi ska få kontroll över pandemin. Det var en bedrift att vaccinet togs fram, men ett underbetyg att rika länder inte i tillräcklig omfattning har lyckats fördela doserna till låginkomstländer.

Smittspridningen drivs av ovaccinerade, men även fullvaccinerade löper en viss risk att smittas. Därför bör vaccinbevis gälla även där färre än 100 personer samlas, som exempelvis restauranger och gym. Och när svenskarna ger sig ut på sina planerade julresor måste det vara tydligt vad som gäller när de återvänder. Testning och karantän rekommenderas efter inresa från södra Afrika. Det är relativt enkla sätt att stoppa onödig smitta, men ytterligare åtgärder lär behövas när varianten har konstaterats även här. En upprepning av sportlovet 2020 får inte ske.

Kajsa KettilSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons