GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lars Stjernkvist: S borde stödja Norlén som talman

Det finns ingen sverigedemokrat som kan fungera som en samlande kraft på det sätt som talmannen förväntas göra.
Lars StjernkvistSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 21 september 2022
Lars Stjernkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Socialdemokraterna borde sträcka ut en hand och meddela att man kan tänka sig stödja ett omval av Andreas Norlén som talman, menar krönikören Lars Stjernkvist.
Socialdemokraterna borde sträcka ut en hand och meddela att man kan tänka sig stödja ett omval av Andreas Norlén som talman, menar krönikören Lars Stjernkvist.Foto: Tim Aro/TT

Det finns ingen princip som säger vem som ska utses till riksdagens talman. Eller rättare uttryckt, det finns flera principer. Socialdemokraterna har en, som säger att talmannen bör komma ifrån riksdagens största parti. Moderaterna driver principen att det är det största partiet på den regerande sidan som bör utse talman. Det är som det ibland är, att partierna formar principer och uppfattningar som gör att de själva gynnas. Det är inget konstigt med det. Partier och politiker vill ha makt, och även om talmannen saknar formell makt så ska inte det politiska symbolvärdet underskattas.

Dagens krönikör

Lars Stjernkvist

är före detta partisekreterare för Socialdemokraterna.

Jag tycker att riksdagen ska välja om Andreas Norlén (M). Det beror inte i första hand på att han bor i samma stad som jag, nämligen Norrköping. Lokalpatriotism är förvisso också en vanligt förekommande princip, men viktigast är att riksdagen får en talman som är respekterad av många och därmed en samlande kraft.

Jag tycker att Andreas Norlén har varit det under sina år som talman.

När detta skrivs har inte partierna presenterat sina kandidater. Jag gissar att Socialdemokraterna kommer att presentera en kandidat som talman. Om jag begriper det rätt så finns talmansposten med i potten när partierna på högerkanten försöker förhandla fram ett regeringsunderlag. Jag antar att SD har en kandidat, konstigt vore det annars. För enligt Moderaternas hittillsvarande princip ska som sagt riksdagens talman hämtas från den segrande sidans största parti. Och det är som bekant SD.

”Det skulle dessutom vara en viktig markering att valrörelsen är över.”
Lars Stjernkvist

Jag är verkligen inte ensam om att förorda Andreas Norlén (M). Den här tidningens ledarsida har gjort det, statsvetaren Olof Ruin likaså och många andra. Ett flitigt använt argument är att förhindra att Björn Söder (SD) blir talman. Nja, för mig spelar det ingen roll vem SD nominerar. Det finns ingen sverigedemokrat som kan fungera som en samlande kraft på det sätt som talmannen förväntas göra. Visst, jag känner flera kompetenta sverigedemokrater, men de representerar alla ett parti som avskyr liberala värden och kulturell och religiös mångfald.

Därför tycker jag att Socialdemokraterna borde räcka ut en hand, och meddela att man kan tänka sig stödja ett omval. Det skulle vara viktigt av flera skäl. Först och främst därför att vi därmed får behålla en duglig talman. Det skulle dessutom vara en viktig markering att valrörelsen är över. Och att det finns en vilja hos både Moderaterna och Socialdemokraterna att lyssna och ta ansvar. En liten, pytteliten, öppning i ett minst sagt polariserat politiskt klimat. Kort sagt, ett handslag i en långt ifrån obetydlig symbolfråga skulle ha ett symbolvärde.

Nu lär det inte bli så. Det förhandlas som sagt redan på högersidan om talmansposten. Det är möjligt att det slutar med att Andreas Norlén väljs, men utan en uppgörelse med riksdagens största parti. Då får jag vara nöjd, om än bara halvnöjd.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.