GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Ryska män behöver också en fristad

Putins hot om mobilisering till armén ställer nya krav på väst – nu genom att underlätta för ryssar att undkomma inkallelseordern till ett meningslöst krig.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 22 september 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Efter Putins besked om en partiell mobilisering till armén samlades Moskvabor för att protestera, vilket ledde till att många greps.
Efter Putins besked om en partiell mobilisering till armén samlades Moskvabor för att protestera, vilket ledde till att många greps.Foto: Alexander Zemlianichenko

När Ryssland invaderade Ukraina agerade EU snabbt. Massflyktsdirektivet aktiverades, vilket ger ukrainare på flykt möjlighet att få en fristad i valfritt medlemsland i upp till två år.

Det var rätt beslut. Flyktingvågen 2015 ledde som bekant till att ett fåtal länder – som Tyskland och Sverige – tog stort ansvar samtidigt som många andra länder smet undan och vägrade ta emot flyktingar från främst Syrien.

Den här gången har färre flyktingar sökt sig till Sverige än vad Migrationsverket först trodde. Sedan krigsutbrottet i februari har 45 000 ukrainare sökt skydd i Sverige, och av dessa har ungefär 4 000 lämnat Sverige, enligt Migrationsverkets siffror.

För länder som Polen är läget det motsatta. Ukrainas grannland har tvärtom från tidigare flyktingkriser visat stor solidaritet.

Nu ser en ny grupp ut att vara i behov av en fristad. Efter den ryske presidentens tal på onsdagen, då han aviserade en ”delvis mobilisering”, blev det rusning efter flygbiljetter till Turkiet, Armenien och Azerbajdzjan. Det är länder som inte kräver visum av ryska medborgare, och i praktiken den snabbaste och smidigaste vägen ut ur landet.

Få vågar tala öppet om sina planer, men medier rapporterar nu om ryska män i arbetsför ålder som försöker hitta sätt att slippa bli tvångsinkallade.

Sannolikt är det reservister på landsbygden och i mindre städer som i första hand ska förstärka den skruttiga armén. Kreml lär så långt det är möjligt undvika att tvinga världsvana Moskvabor att dra på sig uniformen och strida i ett krig de är för informerade om för att kunna stödja.

”En öppen famn i väst skulle bidra till att dränera den ryska armén.”

Och att den kommande mobiliseringen är impopulär råder det inga tvivel om. Så snart Putins stämma hade tystnat organiserades protester i Moskva, vilket enligt uppgifter snabbt ledde till över 1 300 gripanden.

När desperata familjer nu skickar sina söner och män över gränsen måste omvärlden vara beredd. Förutom att det rent humanitärt är en bra idé att hjälpa människor som flyr förtryck, finns det strategiska skäl att ta emot ryska män – och även deras familjer i det fall de följer med – som hellre lämnar sitt hemland än att acceptera krigsorder från Putin: En öppen famn i väst skulle bidra till att dränera den ryska armén.

Visserligen spår experter att det blir svårt för Ryssland att avancera i Ukraina även med det kommande tillskottet. För det tar tid att utbilda och förbereda soldater som kanske inte har hållit i ett vapen på många år. Men utan människor att ens kunna använda som kanonmat vid i fronten blir det ännu svårare.

Det ligger i alla demokratiska krafters intresse att så fort som möjligt få slut på kriget i Ukraina. För Ukrainas skull, men också vår.

Om en del av lösningen innebär att välkomna ryska män som flyr militärtjänstgöring, då bör vi också göra det.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.