GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kajsa Kettil: Rimligt att porta den som stör på bibblan

Äntligen ska personer som stör ordningen i simhallar och på bibliotek kunna nekas tillträde.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 15 januari 2022 • Uppdaterad 15 januari 2022
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Att sänka bokhyllor, möblera om och skapa tysta zoner är några åtgärder för minskat stök på landets bibliotek. Som en sista åtgärd blir det snart möjligt att porta störande besökare.
Att sänka bokhyllor, möblera om och skapa tysta zoner är några åtgärder för minskat stök på landets bibliotek. Som en sista åtgärd blir det snart möjligt att porta störande besökare.Foto: Karin Wesslén / TT

Sedan i mars förra året kan personer som inte uppför sig förbjudas att gå in i en viss butik. Det handlar om allvarliga ordningsstörningar som upprepade stölder, trakasserier och hot, och tillträdesförbudet blir verklighet först efter åklagares beslut.

Under de första månaderna med den nya lagen har omkring 130 sådana beslut tagits. Det är utmärkt eftersom behovet finns. Men det bör i sammanhanget även nämnas att när branschorganisationen Svensk handel granskade de första 200 ansökningarna om tillträdesförbud avslogs 7 av 10 av dessa. Detta påpekar Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell, som även påminner om att oppositionen under flera år har krävt att tillträdesförbudet utökas.

Nu gör regeringen just detta genom en proposition som läggs fram i februari. I mellandagarna meddelade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson att den som begår brott eller trakasserar personal eller andra besökare ska kunna portas från simhallar och bibliotek. Det är viktigt att sätta gränser för personer som inte visar hänsyn, menar ministern.

Det har han rätt i. Dessvärre krävdes det lång tid och flera år av incidenter med hot, stölder, trakasserier och droghandel på främst bibliotek innan regeringen kom till den slutsatsen. Det är därför naturligt om väljarna uppfattar det som en glidning av sanningen när ministern säger att ”För mig har det här egentligen alltid varit ganska självklart. Om man inte kan bete sig ordentligt i möblerade rum utan att man trakasserar, hotar eller kanske i värsta fall begår brott mot andra besökare eller mot kunder, ja då måste man finna sig i att till slut råka ut för det läget att du blir utvisad eller portad från den miljön som du inte kan bete dig ordentligt i.”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) lade i mellandagarna fram förslag till utvidgat tillträdesförbud vid simhallar och bibliotek.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) lade i mellandagarna fram förslag till utvidgat tillträdesförbud vid simhallar och bibliotek.Foto: Jonas Ekstromer/TT

Stöket på landets bibliotek har uppmärksammats i omgångar de senaste åren, även i Sjuhärad där exempelvis biblioteket i Kinna behövde sätta in väktare för att säkra tryggheten för besökare och personal. Det är därför välkommet att trygghetsskapande åtgärder nu ser ut att vara på gång. Men så tydligt som i Morgan Johanssons citat ovan har problemen med och lösningarna för ordningsstörningar sällan formulerats av den S-ledda regeringen eller andra socialdemokratiska företrädare.

I en uppmärksammad debattartikel för fyra år sedan skrev exempelvis Roger Mogert, Stockholms kultur- och stadsbyggnadsborgarråd, att debatten om stökiga bibliotek innehöll främlingsfientlighet och klassförakt (SvD 11/10-17). Förutom att påståendet är direkt felaktigt är det ett hån mot de människor som allra mest behöver trygga och välfungerande bibliotek. Hit hör ofta den som är ny i Sverige, den som inte äger en egen dator och den som på grund av trångboddhet behöver en lugn plats för studier. Det är i synnerhet för att underlätta dessa personers integration, förkovran och delaktighet i det demokratiska samhället som biblioteken måste vara trygga och lugna platser.

Det betyder inte att besökarna ska förväntas smyga runt och viska hela tiden. De flesta bibliotek kan delas in och möbleras på ett sätt som möjliggör både tysta vrår och ytor för vanliga konversationer. Och ett tillträdesförbud är inte heller något som ska ske lättvindigt, utan tvärtom som en sista utväg när inga andra åtgärder fungerar.

Och enligt en enkät som SVT Kultur presenterade på fredagen är en majoritet av cheferna för landets största stadsbibliotek kritiska till lagförslaget om tillträdesförbud.

Det är därför osannolikt att bibliotekarier i onödan kommer att söka tillstånd att porta besökare som inte uppför sig. Tvärtom tycks denna yrkesgrupp – företrädesvis bestående av underbetalda, lojala kvinnor med hög arbetsmoral – söka kreativa lösningar där så många medborgare som möjligt inkluderas och känner sig välkomna. Hit hör bland annat enkla förändringar som att sänka bokhyllor och möblera om i lokalerna.

”Ett tillträdesförbud är inte heller något som ska ske lättvindigt, utan tvärtom som en sista utväg när inga andra åtgärder fungerar.”
Kajsa Kettil

Och även från centralt håll kommer ordningsskapande initiativ. På Stockholms stadsbibliotek pågår till exempel ett projekt där en socionom ska kartlägga problemen och därefter utbilda personal samt på ett vägledande sätt bemöta de besökare som lever i social utsatthet. Inspirationen kommer från ett projekt i San Francisco, där arbetet med en bibliotekssocionom har fått goda resultat.

Det är intressant att just San Francisco behöver utveckla strategier för att stävja stök. Staden har länge varit känd för sin tillåtande attityd gentemot kriminalitet; det har i praktiken varit fullt möjligt att komma undan med stölder uppemot 950 dollar, vilket föga förvånande har lett till omfattande snatteri. Efter en våg av brott utlyste borgmästaren nyligen undantagstillstånd i en utsatt stadsdel där stor hemlöshet ledde till brott och ordningsstörningar (SvD 27/12-21).

I USA finns en social misär som saknar motstycke i välfärdslandet Sverige. Omfattningen av problemen går därför inte att jämföra, men principen är densamma: Om stök och kriminalitet tillåts kommer det att öka.

Och tvärtom: När samhället sätter rimliga gränser genomför den stökiga minoriteten färre oönskade handlingar, samtidigt som den skötsamma majoriteten tryggt kan besöka de verksamheter vi finansierar gemensamt. Precis så som det ska se ut i en fungerande demokrati.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.