Annons

Kajsa Kettil: Riktig rysare när Finland går till val

Det finska valet kan gå lite hursomhelst, men en sak är säker: Engagemanget för EU och Nato måste bestå.
Kajsa KettilSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 april 2023
Kajsa Kettil
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Borås Tidning politiska etikett är moderat.
Petteri Orpo fick ta emot jubel från de egna leden vid lördagsmorgonens kampanjmöte.
Petteri Orpo fick ta emot jubel från de egna leden vid lördagsmorgonens kampanjmöte.Foto: Kajsa Kettil

Det är soligt men svinkallt när Samlingspartiet laddar upp inför valrörelsens sista dag. På ett torg i centrala Helsingfors får ett enkelt vindskydd fungera som både scen och kök. Partiet – som har mycket gemensamt med svenska Moderaterna – bjuder besökarna på rykande varm risgrynsgröt, och under dagen ändras menyn till ärtsoppa, fika och varmkorv. Budskapet är tydligt: I tuffa ekonomiska tider har vi inte råd med lyx. Här ska nämligen sparas. Valrörelsens viktigaste fråga är inte inflationen, inte heller priset på mat, bensin och el. I stället är den höga statsskulden på mångas läppar. Men när kandidaternas peppande tal ljuder ur högtalarna är det även ett annat ord som upprepas gång på gång: Turvallisuus. Vi återkommer till översättningen av ordet.

President Sauli Niinistö har sagt att Finland har en levnadsstandard landet inte har råd med. Samma budskap kommer från Samlingspartiet och partiledaren Petteri Orpo. För att närma sig en mer balanserad ekonomi föreslås nedskärningar med 6 miljarder euro, alltså över 60 miljarder kronor, något som så klart kan bli kännbart i välfärden.

Annons

Det är knappast roligt att tvingas leverera löften om besparingar, och politiken lär sannolikt avskräcka väljare som föredrar att sticka huvudet i sanden i stället för att ta långsiktigt ansvar. Men de blir inte ensamma i sandhögen, för där har även Socialdemokraterna grävt ner sig. Partiledaren och statsministern Sanna Marins rockstjärnestatus bidrar till partiets popularitet, och Marin har fått mycket beröm för sitt sätt att hantera både pandemin och Natoprocessen. Men faktum kvarstår att hon inte har någon lösning för att ekonomin ska gå åt rätt håll.

När finländarna går till val på söndagen är det med vetskapen om att varje röst är viktig. Tre partier är enligt opinionssiffrorna jämnstora med närmare 20 procent av väljarstödet, och vem som till slut kniper förstaplatsen påverkar den kommande regeringskoalitionen. Det står mellan Samlingspartiet, Socialdemokraterna och det högerpopulistiska Sannfinländarna.

”Men de blir inte ensamma i sandhögen, för där har även Socialdemokraterna grävt ner sig.”

Enligt vadslagningsbyråernas odds tror flest på vinst för Samlingspartiet. Men partiet har haft en nedåtgående trend efter att ha toppat på runt 25 procent i somras. Sannfinländarnas kurva är tvärtom stigande, och det bör stressa Petteri Orpo att ha Sannfinländarnas Riikka Purra flåsandes i nacken. Dessutom motsvarar inte alltid valresultatet opinionssiffrorna, vilket ökar spänningen ytterligare.

Det finns dock skäl att hoppas att Petteri Orpo till slut kammar hem segern och blir först ut att försöka bilda regering. Om regeringsbildningen följer finsk samarbetstradition landar den i en majoritetsregering. Eftersom Sanna Marin har signalerat att hon inte vill regera med Sannfinländarna får Samlingspartiet välja: Socialdemokraterna eller Sannfinländarna. Det invandrings- och EU-kritiska Sannfinländarna, som för övrigt nyligen fick draghjälp i valrörelsen av Jimmie Åkesson (SD), saknar både partiprogram och sunt förnuft.

För Helsingforsväljaren Christel Ulmanen är ekonomin och klimatet de viktigaste frågorna.
För Helsingforsväljaren Christel Ulmanen är ekonomin och klimatet de viktigaste frågorna.Foto: Kajsa Kettil

Det borde innebära att det även saknar förtroende hos väljarna, men faktum är att särskilt yngre finländare lockas av partiets tilltal på Tiktok. Hos urbana, högutbildade finländare är dess stöd däremot lågt. Det är väljaren Christel Ulmanen ett exempel på. Hon har köpt påskliljor på torget och strosar förbi Svenska folkpartiets kandidater som kampanjer in i kaklet. Enligt henne är ekonomin och välfärden de viktigaste frågorna. Därför kommer hon att lägga sin röst på Svenska folkpartiets Marcus Rantala, som står intill och är på väg att tappa rösten av allt politikprat.

Det återstår att se hur Christel Ulmanens landsmän lägger sina röster. Finländarnas uppgift är ju att rösta på de kandidater de tror kan bilda bästa möjliga regering. Men en förhoppning från svensk och europeisk horisont är att Finlands kommande regering leds av ett EU- och Natovänligt parti som samtidigt tar ansvar för ekonomin. Det skulle gynna säkerheten och stabiliteten i vår del av Europa, något som inte ska underskattas.

Och nu kommer vi till översättningen av ”turvallisuus”, alltså det där ordet som upprepades under Samlingspartiets kampanjmöte. Det betyder säkerhet.

Annons
Annons
Annons
Annons