unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Res på er för de äldre

Det är bakvänt. I riksdagen sitter få ledamöter som har uppnått pensionsålder. Samtidigt ökar den här åldersgruppens representation i kommuner och regioner, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft som Sveriges Radios Ekot (26/9) rapporterat om. Det borde vara tvärt om.
Läkaren, forskaren och riksdagsledamoten för Liberalerna, Barbro Westerholm.
Läkaren, forskaren och riksdagsledamoten för Liberalerna, Barbro Westerholm.
Foto: Jonas Ekströmer/TT, Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.

Efter valet förra året konstaterades att av riksdagens 349 ledamöter vara bara sex stycken över 65 år. I Socialdemokraternas riksdagsgrupp fanns då inte en enda person som över 65. Detta trots att av landets befolkning så är hela två miljoner över strecket för ålderspension, enligt Statistiska centralbyråns, SCB:s, siffror för år 2017.

I partierna verkar det inte heller vara prioriterat att se till att äldre kan ta plats i riksdagen. Enligt en kartläggning som SCB gjorde åt Sveriges Radio Ekot (29/6 2018) var 16 procent av de 6 000 riksdagskandidaterna 65 år eller äldre, men ofta stod de placerade långt ner på listorna. Av de då 169 förstanamnen var enbart fyra stycken ålderspensionärer.

Situationen är på pappret märklig. Det brukar bli ett herrans liv om vissa grupper inte anses tillräckligt representerade i samhällets toppskick. Bolagsstyrelser ska kvoteras. Och minoritetsgrupper uppmuntras på olika sätt att ta plats.

Många av de politiska partierna arbetar också aktivt för att riksdagslistorna ska vara någorlunda varvade utifrån mängder med parametrar. Strävan är att folkets främsta företrädare ska vara en grupp som relativt väl speglar befolkningens sammansättning. Men det verkar inte gälla äldre.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

I rikspolitiken finns en vurm för ungdom. Partiledarna blir allt yngre. Riksdagsledamöter kan ta sig in på meriter från ungdomsförbunden. Särskilt i Moderaterna märks hur en försvagad medlemsbas i partiet, men en stark i Moderata ungdomsförbundet, MUF, gör att maktbalansen ändras. I nomineringsprocesser har MUF fått allt mer att säga till om, vilket märks när poster ska tillsättas.

Att det finns goda möjligheter för unga att engagera sig politiskt är samtidigt bra. Problemet är bara att samma rörelse på nationell nivå verkar trycka ut äldre, vars erfarenheter och perspektiv också behövs i beslutande församlingar. Att situationen är den motsatta på lokal och regional nivå grumlar dock bilden. Men kanske är det vi ser en förskjutning i föreställningen om vad politiskt engagemang innebär.

Politiken är på många håll en heltidssysselsättning. Engagemanget har blivit allt mer krävande, samtidigt som vardagen för många har blivit stressigare. De grupper som kan engagera sig är då de som kan ägna sig åt politik på heltid, ofta från unga år, och pensionärer. I ett samhälle som premierar ungdom gynnas yngre förmågor till de mest prestigefyllda toppuppdragen och pensionärer tar vad som blir över.

Läs mer

JUST NU: Villa helt övertänd: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

JUST NU: Villa helt övertänd: ”Det är inte mycket att göra åt”

Larmet kom vid 13.21 och en räddningsstyrka skickades till platsen.

Rise varslar i Borås: ”En komplex situation”

Borås

Rise varslar i Borås: ”En komplex situation”

Forskningsinstitutet Rise varslar personal i flera städer – bland annat i Borås.

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

TV: Följ med in på en av Borås största arbetsplatser – som testar nytt

Näringsliv

TV: Följ med in på en av Borås största arbetsplatser – som testar nytt

Ica-bankens nya huvudkontor bygger på ett helt eget koncept – ”Aktiviteten styr var du sitter”.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Nyheter

Brott: Inbrottsvåg över Sjuhärad i helgen: ”Bryter upp fönster”

Samma gärningsmän kan ligga bakom dåden.