Annons

Relationsråd från Kalmar

Kalmariter är bäst i landet på att hålla ihop äktenskap och fler bör inspireras till det.
Ledare • Publicerad 24 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Antalet skilsmässor ökar under sommaren.
Antalet skilsmässor ökar under sommaren.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Att skiljas eller döden dö. Det är de enda sätten att lämna ett äktenskap på. Det förstnämnda tenderar att ha en tydlig säsongsvariation i Sverige, då fler par väljer att skilja sig nu under sommarmånaderna. I Kalmar län är det vanligast att skilja sig i juli. Men Kalmar är också det län där gifta håller ihop längst. En hedersam förstaplats. I genomsnitt varar det kalmaritiska äktenskapet i drygt 35 år, i jämförelse med Stockholms 24 år.

Det kan finnas flera orsaker till grund för att länets äkta par lever länge tillsammans. En familjerådgivare låter säker på sin sak när han i en intervju hävdar att den höga andelen jordbrukare på kalmarslätten spelar in, ”Det gemensamma arbetet är en otroligt sammanhållande faktor”.

Annons

Det är lätt att hitta statistiska samband mellan skilsmässa och tråkiga personliga omständigheter. En studie från Karolinska visar att hjärtinfarktpatienter som genomgått en skilsmässa löper 18 procent större risk att drabbas på nytt, i jämförelse med gifta. Särskilt negativt verkar det vara för män att skilja sig.

Men det är nog inte dessa avskräckande korrelationer som får makar att inte skiljas. Ett vanligt svar på frågan om varför man fortsätter att hålla ihop är att man gör det för barnens skull, och där finns en viktig poäng.

Vissa äktenskap går inte att rädda och skilsmässa kan rentav vara ett sätt att skydda barn från en destruktiv förälder, men om det går att hålla ihop visar forskningen på området att det finns tecken på att barnen mår bättre av det. Söner och döttrar vars föräldrar skiljer sig får i större utsträckning svårigheter senare i livet. Man får sämre resultat i skolan, problem att hitta jobb, lägre lön och svårare att själva hålla ihop ett äktenskap.

Det finns en hög grad av medvetenhet om att barnets förutsättningar påverkas av ett uppbrott, även globalt. I Kina är det vanligt att föräldrar väntar med att skilja sig tills barnet gjort färdigt de stora nationella proven. I Sverige begränsas snabbheten i skilsmässoförfarandet om paret har barn under 16 år.

Gudskelov bestämmer inte staten exakt vad barnfamiljer ska eller inte ska göra, men givet de negativa konsekvenser för samhället som skilsmässor står för, borde det finnas incitament att åtminstone inte uppmuntra föräldrar att skilja sig.

Det är tydligt att liberaliseringar av skilsmässolagar påverkar äktenskap. Främst för att fler par helt enkelt väljer att skilja sig som inte skulle gjort det när tröskeln var högre. När Sverige genomförde en stor skilsmässoreform år 1974 blev det lättare för alla föräldrar att skiljas, särskilt om barnen var över 16 år gamla. Antalet skilsmässor gick från 16 021 året innan reformen till 26 802 efter liberaliseringen.

En pågående studie från Uppsala Universitet visar att liberaliseringen påverkade även äktenskapen som valde att hålla ihop, troligen på grund av att inomäktenskapliga relationer hårdnar av att skilsmässa blir ett trovärdigare hot. Även detta påverkar barnen negativt.

Att skilsmässorna ökar under sommaren kan bero på att mer tid spenderas tillsammans under semestern, och konfliktytor accentueras. Tiden med isolering på grund av Covid-19 kan få en liknande effekt, vilket redan blivit verklighet i flera andra länder med hårdare karantän-regler.

Det torde därför vara extra viktigt vilka signaler som sänds från det offentliga. Barnens bästa bör alltid vara i fokus. Låt Kalmarlänsbornas långa äktenskap inspirera.

Ester HertegårdSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons