Reinfeldt på offensiven

”Starkaste S-ledaren på åtta år” var rubriken på den förtroendemätning som Dagens Nyheter presenterade i går. En mätning som visade att Stefan Löfven slår både Håkan Juholt och Mona Sahlin. Väljarna har inte haft lika stort förtroende för en S-ledare sedan Göran Persson var statsminister.
Ledare • Publicerad 18 oktober 2012

Synd bara att Löfven, för vilken 41 procent av väljarna har förtroende, inte kunde vara med i partiledardebatten. För där lyckades inte Mikael Damberg, hans ersättare i dessa riksdagssammanhang, alls att ge Reinfeldt en match.

Nu bör det i rättvisans namn inte reduceras till enbart en personfråga. Dambergs inledningsanförande där han talade om ”varsel, vardag, och verklighet” var inte bara en angenäm allitteration, utan också en bra beskrivning av vad som nu präglar Sverige. Därtill talade Damberg väl om vikten av lärande och menade att förskoleklassen bör vara obligatorisk och skolplikten därmed tioårig.

Förslaget är inte nytt och mot bakgrund av att tre av alliansens fyra partier, inte KD, tidigare uttryckt samma uppfattning och att 96 procent av sexåringarna går i förskoleklass, får det anses vara ganska väl förankrat i den verklighet som Damberg flera gånger hänvisade till.

Svårare blev det när Damberg fick frågor om vad som skulle hända efter skolan, det vill säga hur unga ska få jobb. S vill höja arbetsgivaravgiften för unga med 14 miljarder kronor och inte ens en aldrig så påläst Damberg kunde förklara hur det ska göra det lättare för unga att få arbete.

Jobben blir ofta, så även i går, en huvudfråga i partiledardebatter. Olyckskorparna, som trodde att Reinfeldt skulle göra en dålig match i riksdagen eftersom han stannade kvar i Tyskland och såg sammandrabbningen i VM-kvalet istället för att läsa på, fick fel.

Reinfeldt var mer offensiv än vanligt. Pekade på vikten av att inte rädas förändringar, att det är nu den svenska modellen testas. Ska man tala fotbollsspråk kan man därtill säga att han fick god hjälp av motståndarens dåligt sammanhållna lagspel. Sprickan mellan Dambergs syn på vinst och välfärd och Sjöstedts blev än en gång tydlig.

Kanske kan den förtroendeingivande partiledaren Löfven trots allt ena sitt parti i frågan. Men hur oppositionsledaren Löfven ska kunna ena en rödgrön opposition förblir en gåta.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.