Rätt läge för rätt reformer

Ledare Artikeln publicerades
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet.
Foto: Bezav Mahmod/SvD/TT
Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef vid Konjunkturinstitutet.

Augusti är inte bara de mörkare kvällarnas, kräfthattarnas och kantarellkorgarnas månad; det är också den månad då det är dags för konjunkturrapporterna att dugga allt tätare.

Tidigare i veckan kom Konjunkturinstitutet med sin – och budskapet var inte nådigt. Allt pekar nämligen på att samhällsekonomin har höstkänsla redan nu, med löften om en hård vinter.

Som Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl formulerade det i samband med att hon uppdaterade institutets konjunkturbild, så dominerar ”riskerna för en sämre utveckling”. Det är en försiktig formulerad bedömning som inte kan dölja stundens allvar.

Det politiska klimatet i världen gör inte saken bättre. För den som sparar i fonder räcker det att notera de senaste dagarnas nedgång som entydigt och omedelbart kan härledas till åtminstone tre globala oroselement – den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina, den ökade risken för ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU samt den hastigt försämrade situationen i Hormuzsundet.

Låt vara att konjunkturen går upp och ner, från lågt till högt och tillbaka. Men det som nu väntar är enligt Konjunkturinstitutet ett tillstånd av oväntad och snabb inbromsning av högkonjunkturen tack vare ökad osäkerhet om den globala ekonomin.

En liten exportberoende nation som Sverige vet vad det innebär när konjunkturen hastigt vänder. Finanskrisen 2008 var ett sådant tillfälle som gav erfarenheter; det gäller att inte förhasta sig. Politisk klåfingrighet, villigheten att förekomma och rentav förhindra det ofrånkomliga, har sitt pris.

Ett litet exempel: Hade Alliansregeringen lyssnat på Socialdemokraterna och LO när Saab hotades av nedläggning, och skjutit till statliga miljarder för att rädda en produktion av en bil som kunderna inte ville ha, hade statskassan urholkats alldeles i onödan.

Nu pågår dessutom digitaliseringen och robotisering med oförminskad styrka. Många arbetsuppgifter kommer att försvinna av den enkla anledningen att de automatiseras. Lärdomen att dra nytta av i dag, är att det alltid finns ett inslag av ”kreativ förstörelse” i alla konjunkturnedgångar. Svaga företag försvinner, men också att gamla jobb ersätts av nya.

Konjunkturinstitutets prognos visar bland annat att den svenska arbetslösheten kommer att växa under de kommande två åren. Det statsfinansiella läget är dessutom sådant att budgetutrymmet ligger nära noll. I rådande läge, i början av en konjunkturnedgång när det ännu finns ett visst handlingsutrymme. är det därför viktigare att inrikta arbetsmarknadspolitiken så att den bidrar till att genomföra snabb omställning. Tryggheten ligger i att vara anställningsbar, inte i att klamra sig fast vid jobb som inte längre efterfrågas.

Landets rödgröna regering stagas upp av två före detta Allianspartier. Den överenskommelse som ligger till grund för samarbetet innehåller en hel del av vad som rätt hanterat kan ge bättre förutsättningar att balansera konjunktursvängningen. Inte minst viktig är den gemensamma viljan (!) att förändra arbetsmarknadens spelregler. Sverige är på väg in i en period av betydande ekonomisk osäkerhet.

Det är nu som denna regerings förmåga ska värderas. Att genomföra ett systemskifte för ökad rörlighet och därmed bättre beredskap för att ta nya jobb när gamla försvinner, måste vara politiskt prioriterat. Om inte, finns det ingen anledning för Centerpartiet och Liberalerna att hålla den under armarna.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.