Annons

Rätt förutsättningar för en kommission

Coronahanteringens brister behöver utredas. Det råder en bred enighet om att en kommission med det uppdraget behöver tillsättas. Detaljerna har dock varit mer omtvistade.
Ledare • Publicerad 30 juni 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Kommissionens ordförande, tidigare justitierådet,  Mats Melin deltar via länk.
Kommissionens ordförande, tidigare justitierådet, Mats Melin deltar via länk.Foto: ALI LORESTANI/TT

Tidigare ville regeringen att utredningen skulle utföras av tidigare politiker snarare än opolitiska sakkunniga. Att regeringen nu går med på Moderaternas krav på en opolitisk utredning är positivt. Dess opartiskhet ska i detta läge inte gå att ifrågasätta.

Regeringen förslår nu att Sveriges hantering av pandemin ska utredas av en kommission beståendes av det tidigare justitierådet Mats Melin samt en rad personer med expertis inom vård, nationalekonomi och etik.

Annons

Regeringen har också försökt sätta slutdatum för rapporten till efter valet 2022. Även detta har regeringen valt att backa ifrån. Risken kvarstår dock att kommissionen själv anser att det behövs mer tid. Men då är åtminstone ett opolitiskt beslut och inte regeringens.

Även om regeringen tycker det är obekvämt kvarstår att kommissionen har en ansvarsutkrävande funktion. Inte bara gentemot regeringen utan mot beslut på alla politiska nivåer och angående de politiska reformer som kommer behövas för att förebygga liknande kriser.

Utvärderingen av hanteringen kommer med stor sannolikt inte sluta i första taget. Men regeringens försök att lägga locket på har varit genomskinligt. Att besvara alla kritiska frågor med att påstå att ”utredningen pågår” ligger alldeles för nära till hands.

Kommissionens slutresultat ska redovisas senast den 28 februari 2022. Alltså ett halvår innan nästa ordinarie val. Delar av utredningen ska dock presenteras tidigare, vilket också är väldigt positivt. Smittspridningen bland äldre och hur sjukdomen spred sig inom äldrevården kommer redovisas redan den 30 november i år.

Moderaternas krav på en opolitisk och skyndsam utredning har båda fått brett stöd bland riksdagspartierna. Det är därför positivt att regeringen väljer att inte ta strid i den här frågan.

En grundlig utvärdering av coronahanteringen är välbehövd. Att det sker med minimalt bråk om formen gör att mer kraft kan läggas på resultatet.

Pontus WesterholmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons