GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rätt att sänka vaccinintervallet

Först en tredje spruta, sedan är det dags för vaccinpass.
Ledare • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad 12 januari 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Borås Tidnings politiska linje, som är moderat.
Nu kan alla över 18 år ta sin tredje vaccinspruta.
Nu kan alla över 18 år ta sin tredje vaccinspruta.Foto: Johan Nilsson/TT

Det hade redan viskats om det i kulisserna, men sent på onsdagseftermiddagen bekräftade Folkhälsomyndigheten till slut att intervallet mellan vaccindos två och tre sänks från sex till fem månader.

Det är goda nyheter. Den mycket smittsamma omikronvarianten av coronaviruset ger visserligen ett relativt milt sjukdomsförlopp för majoriteten av alla covid-positiva, men det stora antalet smittade innebär trots allt att sjukhusen skriver in alltfler patienter. Och även om färre kräver intensivvård än under de tidigare smittvågorna – till stor del tack vare att åtta av tio har vaccinerat sig – belastas sjukvården rejält av covidsjuka på andra avdelningar än iva.

”Detta i kombination med att omikron smittar även vaccinerade förstärker behovet av att skynda på den tredje sprutan.”

Effekten av dos två avtar med tiden och är som lägst strax innan det är dags för dos tre. Detta i kombination med att omikron smittar även vaccinerade förstärker behovet av att skynda på den tredje sprutan.

Enligt WHO är det sannolikt att hälften av alla européer inom två månader har smittats av omikron. Förhoppningsvis bidrar FHM:s kortade vaccinintervall till att bromsa den höga smittspridningen. Att ta sin tredje spruta är därmed inte enbart ett sätt att skydda sig själv från sjukdom, utan även att visa respekt för den hårt arbetande sjukvårdspersonalen och även minska risken för mutationer som leder till nya varianter som inte nödvändigtvis är så milda som den nuvarande.

Alltmer tyder enligt vetenskapen på att den tredje dosen ger ett gott skydd mot smitta. När alla över 18 år har fått möjlighet att ta sin tredje vaccinspruta är det därför även rimligt att restriktionerna anpassas så att vaccinerade får större frihet än ovaccinerade. Detta skulle med fördel kunna ske med hjälp av ett utökat användande av vaccinpass på platser som restauranger, frisörsalonger, gym och andra ställen där människor samlas.

Kajsa KettilSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.