Rätt att pröva anklagelserna mot Erlandsson i domstol

Kortledare Artikeln publicerades
Även en politiker ska prövas i domstol för grovt olämpligt beteende.
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT
Även en politiker ska prövas i domstol för grovt olämpligt beteende.

Under måndagen väcktes åtal för tre fall av sexuellt ofredande mot den tidigare jordbruks- och landsbygdsministern Eskil Erlandsson.

Fyra riksdagskvinnor inom Moderaterna riktade i våras anklagelser mot honom för olämpligt beteende. Tre av kvinnorna står nu bakom åtalet. En av dessa är Cecilie Tenfjord Toftby från Borås. Erlandsson förnekar att händelserna har ägt rum.

Det var rätt av kvinnorna att markera mot Erlandssons beteende. Ofredande är oacceptabel - oavsett omständigheterna.

När händelserna uppdagades avgick han på uppmaning av partiet från sina politiska uppdrag. Det var nödvändigt. Ingen ”time out” i världen hade hjälp. Trots att Centerpartiet reagerade senfärdigt på anklagelserna, var avgången en så god hantering man kunde önskat sig.

Efter den politiska påföljden tar nu juridiken vid. Att Erlandsson åtalas är inte samma sak som att han är dömd på förhand. Det är dock viktigt att anklagelserna prövas i domstol. För även om man är politiker ska inte brottsliga handlingar passera ostraffade.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.