Räds inte det gemensamma

När Barack Obama i dag kommer till Sverige riktas det mesta av intresset mot vad den amerikanske presidenten har att säga om en eventuell väpnad aktion mot Syrien.
Ledare • Publicerad 4 september 2013
Goda vänner med mycket gemensamt. Förhoppningsvis blir USA:s president Barack Obamas möte med Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt lika vänskapligt som det var när han mötte presidenten Joachim Gauck under sitt besök i Tyskland i juni i år. FOTO SCANPIX
Goda vänner med mycket gemensamt. Förhoppningsvis blir USA:s president Barack Obamas möte med Sverige och statsminister Fredrik Reinfeldt lika vänskapligt som det var när han mötte presidenten Joachim Gauck under sitt besök i Tyskland i juni i år. FOTO SCANPIXFoto: 

Självklart kommer en del av samtalen i Stockholm att handla om situationen i det krigshärjade landet.

Det dagsaktuella måste påverka, läget i Syrien angår hela världen.

Kanske får den amerikanske presidenten också reda på att Migrationsverket bestämt att alla syriska flyktingar får permanent uppehållstillstånd i Sverige. Detta samtidigt som antalet flyktingar nu överstiger två miljoner människor – män, kvinnor och barn.

Det finns också en rad förslag på samtalsämnen som alla har det gemensamt att de anser att när nu Barack Obama genomför det första bilaterala besöket av en amerikansk president i Sverige, då ska tiden användas för att i möjligaste mån distansera sig ifrån honom.

Men är det något som Obama redan är medveten om så är det sina egna misslyckanden såväl när det gäller Guantanamo som NSA-övervakningen och så vidare.

Är det väl använd tid att tala mer om detta?

Det beror förstås på hur man räknar. Men är man intresserad av substans snarare än symboliska strider – och rubriker – är det bättre att fokusera på områden där det finns en samhörighet, och där Sveriges röst kan spela en roll.

Därför är det bra att det aviserats att frihandelsfrågorna hamnar högt på agendan under besöket. Ty ett frihandelsavtal mellan världens största land mätt i BNP, USA, och världens största marknad, EU, skulle betyda mycket både för den amerikanska och svenska ekonomin.

Förhandlingarna påbörjades i somras och förhoppningen är att avtalet ska vara klart inom två år. Ekonomiskt sett skulle utdelningen bli hög med ökad tillväxt och fler jobb. Enligt Kommerskollegiums beräkningar skulle Sveriges handel med USA kunna öka med minst 15 procent som en följd av avtalet. Eller, ur en annan synvinkel, skulle det betyda mellan 4 000 och 4 500 kronor mer över per år för en genomsnittlig familj i Sverige.

Bakom de rent ekonomiska beräkningarna finns också tydliga värderingar om att frihandel är en väg till ökad rörlighet och öppenhet, vilket gynnar även på andra plan. Ett litet land som Sverige har allt att vinna på öppenhet mot omvärlden.

Men vägen till ett avtal är inte enkel. Frihandeln har många vänner så länge det rör sig om att i mer allmänna ordalag sjunga marknadens lov, men den ökade konkurrenspressen kan också te sig som ett hot mot olika sektorer av det egna landets industrier och verksamheter.

Bakom varje slopad tull, förändrad reglering eller produktkrav står alltid någon som känner sig drabbad och räds förändring.

Men får Barack Obamas besök till följd att fler får upp ögonen för frihandelns betydelse är det en nog så viktig effekt. Förhandlingarna mellan EU och USA behöver alla smörjmedel de kan få för att gå i lås.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.