Annons

Räcker tiden för barnen?

Baracker, SMU-gården – eller ska förskollärarna ta emot barnen i sitt eget hem? Buden om hur krisen i barnomsorgen i Sandhult ska lösas har varit många. "Nu krävs kreativa lösningar," som kommundelsnämndens ordförande Anna-Clara Vikman, uttryckt det i BT.
Ledare • Publicerad 18 november 2008
Allt måste inte handla om fiffigaste sättet att pressa ur en småbarnsförälder mer tid på jobbet
Allt måste inte handla om fiffigaste sättet att pressa ur en småbarnsförälder mer tid på jobbetFoto: Scanpix

Veckans mest omdebatterade ”kreativa lösning” på dagisproblemen, som ju finns på fler ställen, har annars kommit från Billy McCormac, småbarnsförälder och kommunikationschef på tankesmedjan Timbro.

I en debattartikel på debattsajten newsmill.se föreslår McCormac att företagen ska starta förskolor. Därmed skulle föräldrarna slippa stressa med hämtningar och lämningar före och efter jobbet och istället kunna jobba längre. De skulle kunna äta lunch med sina barn och arbetsmarknaden för förskollärare skulle bli större.

Annons

Idén är inte ny. Företagsdagis finns i USA och fungerar, enligt McCormac, utmärkt.

Tanken går i samma riktning som andra förslag som ska underlätta för småbarnsföräldrarna. Så har till exempel folkpartiet varit inne på att även andra än föräldrarna ska kunna vabba, det vill säga vara hemma när barnen är sjuka. Studenter skulle kunna tjäna extra genom att ta hand om sjuka barn så att föräldrarna kan jobba.

Det låter även det som en lösning som skulle tas emot med lättnad av den stressade föräldern som har ett viktigt möte i almanackan och ett febersjukt barn i sängen.

Problemet är att i ivern att underlätta för småbarnsföräldrar att vara mer på jobbet, riskerar det att slå över. Allt handlar om att den som blir förälder ska kunna jobba som innan han eller hon fick barn. Det ska inte vara nödvändigt att skynda iväg för att hämta tidigt från dagis och man ska inte oväntat behöva vara hemma för att barnen är sjuka.

Det är bra för jobbet, men är det bra för barnen? Lurar det inte en fara i att bygga ett samhälle där barnen ska märkas så lite som möjligt? Vad säger det om våra värderingar, om åren med småbarn ska flyta på som om ingenting har hänt?

Barn ska inte vara ett hinder, så är tidens moderna utrop. När småbarnsföräldrar blir statsråd, höga chefer och gör snabba karriärer, ses det som mått på att vi lyckats organisera vårt samhälle så att barnen inte grusar sina föräldrars karriärplaner. Och kanske finns de för vilka det faktiskt fungerar.

Men en kreativ lösning måste inte handla om att maximera antalet arbetade timmar när barnen är små. Det är inte självklart att vi ska satsa all tankekraft på att hitta fiffigaste sättet att pressa ur en småbarnsförälder lika många timmar på jobbet som den som inte har barn.

Istället kanske det handlar om att öka acceptansen för att barn förändrar livet.

Att det är i sin ordning, och inte ett problem, att småbarnsföräldrar jobbar mindre och hastar iväg lite tidigare på eftermiddagen. Att ett sjukt barns längtan efter mamma eller pappa inte är något som ska mötas av Vab AB, den nya tidens tjänsteföretag.

Jobba hårt finns det tid att göra sedan. Maud Olofsson har redan fått kritik för förslaget att höja pensionsåldern men varför inte? Varför inte hellre jobba lite längre upp i åldern och ha möjlighet att dra ner på tempot när barnen är små?

Annons

Så kan också en kreativ lösning se ut.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons